Index Vakbarát Hírportál

Szigetelés helyett vezeti a hőt egy új polimerfólia

2019. április 30., kedd 11:49

A polimerre általában szigetelőként szokott gondolni az ember – már ha gondolkodik rajta bármikor –, ugyanis az ebből készült termékek remekül ejtik csapdába a hőt. Az MIT kutatóinak hála ugyanakkor most teljesen felborulhat a róluk alkotott kép, ugyanis olyan vékony polimerfóliát hoztak létre, amik nem szigetelik, hanem vezetik a hőt, méghozzá meglepően jól – írja a phys.org.

A kutatócsapat a Nature Communications című szaklapban publikálta a tanulmányát, melynek következtében könnyen lehet, hogy a jövőben a polimer egyre kedveltebb alternatíva lehet majd hővezetőként a fémmel szemben. Gang Chen, az egyik társszerző is ebben reménykedik, mint mondta, abban reménykednek, hogy a polimerek ezen tulajdonságai új felhasználási módokat, sőt, új iparágakat teremtenek majd.

A csapat egyébként 2010-ben hozott létre először olyan vékony polietilén rostokat, amik háromszázszor jobban vezették a hőt, mint a sima polietilén, ez pedig már akkor felkeltette többek közt hőcserélőket, processzorokat és versenyautókat gyártó cégek figyelmét is. Az hamar kiderült, hogy a polimer hővezetőként csak akkor működhet, ha sikerül használható méretűvé felskálázni ezeket a rostokat.

A kutatók a mostani projektbe egy polietilén porral kezdtek bele, ami sok más polimerhez hasonlóan alapesetben összegubancolódott molekuláris láncokból áll össze, amiket valahogyan ki kellett bogozni. Ehhez egy olyan oldatba áztatták a port, amitől a szálak megnőttek és szétváltak, egy külön erre a célra épített eszközzel pedig rá is segítette erre a folyamatra. Innen egy folyékony nitrogénnel hűtött tálcára került az anyag, ahol összeállt, végül pedig addig hevítették és nyújtották, míg egy műanyagfóliánál vékonyabb fólia lett belőle. A tesztek során az is kiderült, hogy az így létrejött ívek meglepően jól vezetik a hőt:

kétszer olyan jól mint a kerámia és négyszer olyan jól, mint az acél.

A tanulmány egyik szerzője elmondta, eleinte álomnak tűnt a projekt, de végül mégis megvalósult. Tökéletesíteni persze még lehet, a jövőben a folyamat tökéletesítése mellett más típusú polimereket is kipróbálnak majd. 

Rovatok