Index Vakbarát Hírportál

Ijesztő ütemben olvad a legnagyobb selfjég

2019. április 30., kedd 15:52

Tízszer gyorsabban olvad a világ legnagyobbjaként számon tartott Ross-selfjég egyik kulcsfontosságú pontja az óceánt felmelegítő napsütés miatt – írja a Motherboard.

A selfjég olvadásával foglalkozó tanulmánytNature Geoscience című szaklapban publikálták a kutatók, akik szerint a napsütés által okozott felmelegedést sokszor lebecsülik, de egyértelműen ez volt az egyik legfontosabb tényezője a nagyjából Franciaország méretével megegyező jégtömeg meglepően gyors olvadásának.

Ennek a lényege nagyjából annyi, hogy nyáron a Nap felmelegíti az óceán felső rétegét a régióban, ami aztán bekerül a selfjég alá, aminek így magasabb hőmérsékletet kell kibírnia. Az ekkora méretű jégtáblák stabilitását általában a mélyebben lévő meleg víznek való kitettséghez szokták kötni, de a kutatók szerint a felszínen felmelegedő víz is fontos szerepet játszik a kérdésben.

A tanulmány elkészítése során a kutatók négy éven keresztül figyelték a jégtömeget különféle helyeken, a sűrűsége mellett olyan adatokat is begyűjtve, mint a hőmérséklet, sótartalom és olvadási ráta. Az eredményeik azért is fontosak, mert a napsütés általi felmelegedés és az olvadás viszonya meghatározhatja a selfjég jövőjét.

A klímaváltozás miatt valószínűleg kevesebb lesz a jég és magasabb lesz a víz felső rétegén hőmérséklete a Ross-tengeren, ami azt jelenti, hogy a jövőben még tovább fog majd nőni az olvadás mértéke.

– mondta Craig Stewart, a kutatócsoport vezetője.

A Ross-selfjég egyébként elengedhetetlen az óceánba tartó gleccserek lelassításához: ha összeomlana, akkor rövid időn belül több méterrel is megemelkedne az óceánok vízszintje. A kutatók szerint persze ettől egyelőre még nem kell tartani, de az átlagosnál gyorsabb olvadás ettől még mindenképpen aggasztó.

Rovatok