Index Vakbarát Hírportál

Putyin aláírta az orosz internet lekapcsolásáról szóló törvényt

2019. május 2., csütörtök 12:54

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt az április 16-án megszavazott törvényjavaslatot, melynek értelmében egy válsághelyzet esetén Oroszországot le lehetne kapcsolni a globális internethálózatról – írja a hvg.hu.

Ahogy arról mi is írtunk, az orosz parlament március 13-án tárgyalta második olvasatban azt a törvénytervezetet, amely szigorúbb internetszabályozást irányoz elő azzal a céllal, hogy – a törvényhozók indoklása szerint – "megakadályozza a külföldi beavatkozást". Ennek értelmében például Oroszországot lekapcsolhatják a globális internethálózatról válsághelyzetekben vagy például egy kibertámadás esetén.

A Sovereign Internet néven elhíresült törvény egy olyan nemzeti rendszer felállítását írja elő, amelyben az információáramlást az országon belül lehetne tartani és így ellenőrzés alá is lehetne vonni. Egyes orosz médiumok egy online vasfüggönyhöz hasonlítják a javaslatot, amelyet bírálói szerint az eltérő vélemények elhallgattatására használhatnak fel, és az oroszok többsége is elutasítja az állami cenzúrát.

Oroszország évek óta készül arra, hogy önállósodjon az interneten. Már 2014-ben elkezdték tesztelni a saját DNS-rendszerüket, hogy a szerverek és felhasználók címkiosztása országon belül történjen meg,  és ez szerves része a mostani kísérletnek. Tavaly nyáron saját számítási felhő építésébe is belekezdtek. Az orosz hatóságok 2017-ben jelentették be, hogy az internetes forgalom 95 százalékát az országon belül szeretnék tartani, és ezt a célt 2020-ra szeretnék elérni.

Rovatok