Index Vakbarát Hírportál

Drónnal vitték a vesét a műtéthez egy amerikai kórházba

2019. május 3., péntek 17:12

Először szállítottak műtéthez való szervet drónnal Amerikában, ami igazi áttörésnek számít a szervtranszplantációk terén, ezzel ugyanis talán lejjebb lehet majd tornászni azoknak a szerveknek a számát, amelyek nem vagy csak jelentős késéssel érik el a céljukat – írja a BBC.

A személyzet nélküli légi járműveket korábban is akarták már egészségügyi termékek szállítására használni, sőt Afrikában már használják is őket erre, de a mostani küldetésben egy vesét kellett célba juttatni, ami jóval komplexebb feladat. Éppen emiatt egy kifejezetten erre a célra épített drónnal vágtak bele, ami képes volt figyelni és megfelelő állapotban tartani a szervet a durván öt kilométeres út alatt.

A szervet egy 44 éves nő, Trina Glipsy kapta meg, aki nyolc éve várt már egy új vesére, az újszerű szállítási megoldásról pedig elmondta, hogy egészen csodálatos és néhány évvel ezelőtt álmodni sem mert volna ilyesmiről.

Egy szerv eljuttatása a donortól a betegig egy szent feladat rengeteg mozgó alkatrésszel, és rendkívül fontos, hogy találjunk olyan módszereket, amelyekkel jobban tudjuk ezt csinálni

– mondta Joseph Scalea sebészorvos, aki a veseátültetésben is részt vett, hozzátéve, hogy a sikeres közreműködéssel valódi áttörést sikerült elérni.

Ez utóbbi tényleg így lehet, ugyanis ha sikerül bebizonyítani, hogy a módszer tényleg működik, a jövőben akár nagyobb távolságokra is szállíthatnak majd így szerveket, amivel egyfelől kevesebb pilótára lenne szükség, másfelől pedig a biztonsági problémákra is megoldást jelenthetne.

Rovatok