Index Vakbarát Hírportál

Mégsem hajt végre kilövést pénteken a SpaceX

2019. május 3., péntek 16:02

Elhalasztotta a SpaceX a péntekre tervezett rakétakilövést, mellyel utánpótlást vitt volna a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – jelenti az MTI.

A szállítmány már eleve néhány napot késett volna, mivel az űrállomáson áramkimaradás történt, és az ISS nem tudott szállítmányokat fogadni, amíg a hibás elektromos dobozt ki nem cserélték. A NASA csütörtökön végezte el ennek a hibának a javítását, így az állomás készen állt a szállítmány fogadására. A Falcon rakéta a tervek szerint péntek hajnalban indult volna útnak a rakományt tartalmazó Dragon kapszulával, azonban az utolsó pillanatban a visszatéréshez használt drónhajón is elektromos hiba lépett fel.

A visszatéréshez szükséges landolási területet a floridai partoktól 22 kilométer távolságban jelölték ki. Az új gyorsítórakéta az eredeti tervek szerint visszatért volna a Cape Canaveral-i légibázisra, a SpaceX azonban még mindig viszgálja a területet az április 20-i baleset után, amely során felrobbant a Crew Dragon személyszállító kapszula.

Ahogy azt korábban írtuk, az üres szállítóeszköz a földi tesztelésekor robbant fel, az ok egyelőre ismeretlen, sem a SpaceX, sem a NASA nem szolgált információval. A cég csupán anomáliaként utalt az esetre.

A Crew Dragon a tervek szerint egy tesztküldetés során két amerikai asztronautát, Bob Behnkent és Doug Hurley-t szállítaná az űrállomásra júliusban, azonban az áprilisi baleset és egyéb kisebb akadályok valószínűleg az év későbbi részére vagy 2020-ra halaszthatják a kilövést.

A SpaceX közlése szerint szombat reggel ismét megpróbálják a kilövést, de ha akkor sem sikerül feljuttatni a Dragon kapszulát, a SpaceX-nek egy hetet kell várnia az újabb kísérletig a légierő más műveletei miatt.

Rovatok