Index Vakbarát Hírportál

Felszámolták az egyik legnagyobb sötét webes áruházat a német hatóságok

2019. május 3., péntek 15:36

Nemzetközi együttműködéssel folytatott titkos nyomozás után felszámolták a világ egyik legnagyobb illegális online kereskedelmi portálját és letartóztatták feltételezett üzemeltetőit, három német férfit – írja az MTI.

Az akció sikerét a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) és a németországi ügyészi szervezetrendszer internetes bűnözés elleni küzdelemre szakosodott egysége közölte: a beszámoló szerint sikeresen számolták fel a Wall Street Market elnevezésű platformot, amelyen legfőképpen

A platform nem meglepő módon TOR-hálózaton, a sötét weben volt elérhető, az üzemeltetésével pedig egy 22, egy 29 és egy 31 éves német férfit gyanúsítanak, őket április 23-án és 24-én vették őrizetbe három különböző helyszínen. A hatóságok többek között nagy értékű járműveket, 550 ezer euró (178 millió forint) készpénzt és eurómilliós nagyságrendű bitcoin, illetve monero kriptovalutát foglaltak le, a platform működtetéséhez használt szerverek pedig csütörtökön jutottak hasonló sorsra.

Az online piactér rendszerében a felszámolás előtt több mint 5400 eladót, 63 ezer értékesítési ajánlatot és 1,15 millió felhasználói számlát tartottak nyilván, amivel a közlemény alapján a Wall Street Market a második legnagyobb illegális online kereskedelmi platform volt.

Az üzemeltetők minden ügylet után az értékesítési ár 2 és 6 százaléka közötti összegnek megfelelő jutalékot szedtek, de valószínűleg ők is érezték, hogy szorul a hurok, mert április 23-án átállították a portált karbantartási üzemmódba és elkezdték magukhoz venni a felhasználói számlákon elhelyezett összegeket.

A gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték, mellettük pedig Los Angelesben is elfogtak két gyanúsítottat, akik a hatóságok szerint a portál legnagyobb forgalmat lebonyolító kábítószer-kereskedői közé tartoztak. A gyanúsítottaknál tartott házkutatásokon drogok és számos illegálisan tartott fegyver mellett több millió eurónyi készpénzt is lefoglaltak.

Rovatok