Index Vakbarát Hírportál

Akár ön is megveheti az első holdra szállás részletes kézikönyvét

2019. május 3., péntek 13:48

Az 1969-es első holdra szálláshoz készült kézikönyvre lehet licitálni júliusban egy New York-i aukción, ahol akár 9 millió dollárt, vagyis 2,6 milliárd forintot is fizethetnek majd a relikviáért – írja az MTI.

A misszióban három űrhajós vett részt, de nem léptek mindhárman a Holdra: Michael Collins a Hold körül keringett az űrhajóval, míg Neil Armstrong és Buzz Aldrin az Eagle holdkomppal landolt az égitesten. A dokumentumban szereplő utasítások a Holdra leszálló Eagle legénységének teljes programját tartalmazzák a sisak felvételétől az űrruha energiaellátásának ellenőrzéséig.

A technikai adatokat is felsoroló könyvet Armstrong és Aldrin magukkal vitték az Eagle-re, a két űrhajós pedig a küldetés alatt számos rajzot készített a könyvben, csaknem 150 pipát és jegyzetet írtak bele. Mivel hang- és videofelvétel nem készült az Eagle kabinjában,

a kézikönyv jelenti az egyetlen betekintést az űrkutatás történetének E pillanataiba, egyúttal ez az első írás, amelyet ember egy más égitesten vetett papírra.

A könyvet egy magángyűjtő bocsátja árverésre, aki korábban Aldrintól vásárolta meg. A gyűjtők egyébként hatalmas összegeket fizetnek ki az űrkutatás relikviáiért, 2017-ben a Sotheby's aukciósház Armstrong holdporral borított cipzáras táskáját árverezte el 1,8 millió dollárért, a Christie's pedig előzetesen 7-9 millió dollárra becsülte a kézikönyv árát.

A kézikönyvet május 3. és 17. között New Yorkban állítják ki, a júliusi aukció előtt még a világ több városában bemutatják. Az Apollo-11 útjának 50. évfordulójára emlékező aukción 150 tárgyat árvereznek el, amelyek az űrkutatással kapcsolatosak.

Rovatok