Index Vakbarát Hírportál

Csak olcsó lesz a Digi mobilszolgáltatása, vagy jó is?

2019. május 6., hétfő 10:46 | aznap frissítve

Mobilnetes díjcsomagokkal indulhat el a Digi Magyarország saját hálózatán nyújtott szolgáltatása - ezt írja a HWSW. Azok a mobilnetes előfizetések, amelyek 2010 óta a Telenor hálózatán működtek, június 30-án megszűnnek, és ezek helyébe léphet az új szolgáltatás.

A Digitől megtudtuk, hogy azoknak küldtek ki tájékoztató levelet a változásról, akik korábban használták a  Telenorra épülő szolgáltatást, illetve még azoknak, akik a Digi vezetékes előfizetői, és a cég saját mobilhálózatával lefedett területen élnek.

A HWSW úgy tudja, hogy a szolgáltatás havidíja csupán 1000 forint lesz, és ezért az ügyfelek havi 50 gigabájt adatforgalmat vehetnek igénybe. A módszer hasonló lesz ahhoz, ahogyan az UPC Mobil működik, vagyis a szolgáltató korlátozza a sebességet: 15 Mbps lesz a legnagyobb letöltési sebesség, míg feltöltésnél 2 Mbps a maximum.

Ez még rendben is lenne, az átlagos mobilhasználathoz elegendő lehet mind a Digi által kínált sebesség, mind az adatmennyiség. Azt viszont nem tudjuk, hogy lehet-e külföldön roamingolni a digis mobilnettel, és az sem egyértelmű, hogy az országon belül pontosan hol lehet igénybe venni a szolgáltatást. 

Elképzelhető, hogy lesznek lefedettségi problémák - hivatalos térképet nem kaptunk róla, hogy hol ér véget a szolgáltatási terület. A Digi évek óta építi a saját mobilhálózatát, folyamatosan nyújtja be a kérelmeket a hírközlési hatóságnál adótornyok emelésére, cellák beüzemelésére.

A mobilszolgáltatáshoz szükséges frekvenciát, egy szűk szeletet az 1800 MHz-es spektrumban már 2014-ben megszerzett, később pedig a 3400-3800 MHz közötti sávban szerzett még 20 MHz-nyi szeletet, ám azzal elsősorban a vezetékes infrastruktúrát váltják ki, ahol ez kifizetődő.

Kaptunk egy profi tippet, hogy a Cell Mapperrel mostanáig elvégzett mérések alapján készült térképen valamennyire azért látható, hogy hol van a Diginek lefedettsége az országban. Persze ez a mérés csak annyira teljes, amennyi útvonalat már sikerült végigjárni és bemérni.

Rovatok