Index Vakbarát Hírportál

Filmre vették a baktériumot gyilkoló immunrendszert

2019. május 6., hétfő 15:52

Az immunrendszerünk nanoméretű szerkezetek segítségével üt elképesztően kicsi, ám annál halálosabb lyukakat az ereinkbe kerülő baktériumokba, hogy elpusztítsa azokat. A londoni UCL kutatói most filmet készítettek erről a vérengzésről, és megtalálták a folyamat egyik kritikus pontját.

Hogyan lehetséges az, hogy az immunrendszer megöli a baktériumokat, és békén hagyja a saját sejtjeinket? 

Erre a kérdésre igyekezett választ adni a Nature Communications című tudományos lapban pubikált tanulmány, amely talán támpontot nyújt majd új terápiás módszerek kifejlesztéséhez.

Ezek a lyukak csupán 10 nanométeresek, de jó sok keletkezik belőlük az immunrendszer támadása során. A tudósok azonban kiderítették, hogy nem sokkal azután, hogy a lyuk elkezd létrejönni, az akció szünetel egy kis ideig, hogy a testnek ideje legyen reagálni, ha mégis a saját sejtünket érte támadás.  

Az immunrendszer sejtjei először egyetlen fehérjét ültetnek be a baktérium felületébe, ezt követően viszont sokkal fürgébben helyezik el ugyanannak a fehérjének a másolatait, hogy létrejöjjön a halálos seb.

Érdekes az is, hogy miként sikerült filmre venni a nanoméretű eseményeket. A tudósok atomerő-mikroszkópot használtak, amelyben nem látják, hanem egy ultravékony tűvel, egy mechanikus szondával letapogatják a molekulák felületét. Nagyjából úgy kell ezt elképzelni, ahogyan a látássérültek olvassák a Braille-írást. Ez a vékony tű kicsi és precíz mozdulatokkal, újra és újra végigjárja a felületet, hogy érzékelje a támadás során keletkező lyukakat.

(Phys.org)

Rovatok