Index Vakbarát Hírportál

Sikeres volt a repülőgépre szánt lézerfegyver tesztje

2019. május 6., hétfő 11:33

Az amerikai légierő bejelentette, hogy a készülő lézerfegyverükkel le tudtak szedni több levegőből kilőtt rakétát, ami azt bizonyítja, hogy a rendszer hasznos védekező eszköz lesz a repülőgépeken.

Április 23-án próbálták ki a lézerágyút az amerikai hadsereg White Sands rakétatesztelő állomásán Új-Mexikóban. Bár most még csak a földfelszínről lőtték le a levegőből indított rakétákat, a hadsereg kutatólaboratóriumában dolgozó William Cooley dandártábornok nagy előrelépésnek nevezte a tesztet.

A 2016-ban elindított SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator) program keretében kidolgozott lézerágyú tesztelését elvileg 2018 nyarára ígérték, és még most is hátravan a fejlesztés egy igen fontos része, hogy kisebb méretben és ellenálló burkolattal felszereljék a fegyvert egy repülőgépre.

Három fő része van a lézerágyúnak:

A hadsereg szerint a lézerfegyver fő előnye abban rejlik, hogy nem fogy ki a lőszerből, elképesztően pontos, és azonnal csapást tud mérni a kiszemelt célpontra. Emellett nem lehet úgy megzavarni rádiós jelekkel, mint mondjuk a rakétákat. Persze a lézer sem tökéletese: az időjárás csökkenti  a hatásfokát.

(The Verge)

Rovatok