Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság vizsgálatot indíthat az Apple ellen

2019. május 6., hétfő 11:19

A Spotify panasza miatt nézne bele a Bizottság a számítástechnikai óriás verseny praktikáiba.

A Financial Times forrásai szerint az elkövetkező hetekben indulhat az EB nyomozása, miután a Spotify panaszt tett, hogy az Apple elnyomja őket. Állításuk szerint az App Store-ban hátránnyal indulnak az Apple-termékek versenytársai.

A svéd zeneszolgáltató ügyvezetője, Daniel Ek azt mondta, sokallják az Apple részesedését a feliratkozásokból befolyó bevételükből, valamint úgy gondolják, hogy az Apple saját alkalmazásai olyan előnyöket élveznek a platformon, ami hátrányosan érinti a külsős versenytársakat. Ezen kívül azt is állítják, hogy az Apple visszadobja az update-jeiket és ugyan az Aple Musicot integrálják, amibe csak tudják, a Spotify számára ezt direkt ellehetetlenítik.

A hírről még egyik cég se nyilatkozott, de korábban az Apple több panaszt is pontról pontra megcáfolt, és szerintük ez az egész csak egy pénzéhes lépés a Spotify részéről. Szerintük az App Store-ban lévő alkalmazások 84%-a nem fizet nekik semmit, köztük a Spotify ingyenes, reklámokkal teli verziója se. Vagyis a Spotify csak az App Store-on keresztül feliratkozók után fizet, ami töredéke az összes előfizetőjüknek.

Ezen kívül kifogásolták a Spotify viselkedését a zenészekkel szemben, de az Apple Musickal kapcsolatban megfogalmazott kritikára nem reagáltak.

Az Apple-nek van mitől tartania, hisz az EB korábban megbüntette a Microsoftot és a Google-t is pont azért, mert a saját böngészőiket és szolgáltatásaikat helyezték előtérbe a Windows és az Android ökoszisztémáin belül.

Rovatok