Index Vakbarát Hírportál

Elrejti az Instagram az oltásellenes propagandát

2019. május 10., péntek 10:24

Eltávolítják az Instagram keresőjéből az oltásokról hamis információkat terjesztő bejegyzéseket, és ez egy rugalmasan alkalmazkodó rendszer lesz, amely folyamatosan figyelemmel követi az álhírterjesztők stratégiáját. A hamis információk kiszűrésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai járványügyi hatóság (CDC) tudására támaszkodnak.

Megmaradnak az Instagramon azok a bejegyzések, amelyek ugyan oltásellenes nézeteket fejeznek ki, de nem tartalmaznak hamis információkat.

Ha mondjuk azt veszi észre a rendszer, hogy a #oltásrólmindent címke alatt rendszeresen téves információkat közölnek, akkor ezt az egész címként blokkolni fogják a keresőben. Azt viszont nem árulta el az Instagram, hogy egy adott címke alatt milyen arányban kell hamis információnak megjelennie, hogy blokkoják, mert nem szeretnék elősegíteni a rendszer kijátszását. 

Az algoritmusokon kívül emberek is dolgoznak az Instagram-bejegyzések szűrésén, és ha valakinek leszedték egy kifogásolt fotóját, felülvizsgálatot lehet kérni. Ilyenkor egy másik moderátor is megnézi a képet.

Ezeket a szűrőket természetesen nemcsak az oltásellenesség megzabolázására vetik be, hanem az Instagram szabályzatát másképp sértő tartalmakra, például a meztelen fotókra is. 

(The Verge)

Rovatok