Index Vakbarát Hírportál

Emberi hibák miatt lopnak adatokat a felhőből

2019. május 10., péntek 14:03

Nagyon megbíznak a magyar kkv-k és nagyvállalatok a felhőben, alig egynegyedük - 24 százalék - aggódik, hogy valamilyen incidens éri a felhőben lévő információkat - derült ki a Kaspersky felméréséből.

A vállalatok ugyanakkor azt hiszik, hogy ha valamivel mégis gond lehet, az biztosan a felhőszolgáltatás integritása lesz, de a vizsgálatok erre rácáfolnak: az incidensek többségét a vállalatok saját alkalmazottai okozzák.

A felhőszolgáltatókat érintő adatszivárgások 90 százalékában kiderült, hogy a támadók pszichológiai manipulációs technikákkal vették célba az ügyfelek alkalmazottait. Ha minden felhőben bekövetkező incidenst vizsgálunk, és nemcsak az adatszivárgásokat, akkor is jelentős tényező az ember - az összes eset 33 százalékában alkalmaznak a támadók valamilyen manipulációt.

Védekezés terén még van hová fejlődni a Kaspersky szerint, a magyar vállalatoknak csupán a 25,7 százaléka alkalmaz kimondottan felhőre szabott védelmi megoldást, a többségnél valószínűleg hagyományos végponti védelmi rendszer van kiépítve (például egyszerű víruskereső).

A vírusirtó cég szerint nemcsak a szoftveres védelem fontos, a dolgozókban is tudatosítani kell, hogy milyen támadásoknak eshetnek áldozatául.

(Kaspersky)

Rovatok