Index Vakbarát Hírportál

Leleplezték a szupergazdag Jeff Bezos holdraszálló űrhajóját

2019. május 10., péntek 08:49 | aznap frissítve

Az Amazon-alapító Jeff Bezos bemutatta a Blue Moon űrhajót, amellyel embereket és tudományos felszereléseket tudnak majd a Hold felszínére vinni. A milliárdos vállalkozó űrhajózási cége, a Blue Origin három éve dolgozik az űrhajó tervezésén, és már idén nyáron elkezdik tesztelni néhány fő alkatrészét.

A Blue Origin már sikeresen kipróbálta az űrhajóit és utasszállító kabint. Egy évvel ezelőtt a New Shepard rakétával 119 kilométeres magasságba emelkedtek, és a kísérlet után mind a rakéta, mind az űrkabin biztonságosan landolt.

A Blue Moon önállóan navigál az űrben, és 3,6-6,5 tonnányi felszerelést tud a Holdra vinni, amibe Bezos szerint akár négy holdjáró is belefér. Vagy esetleg egy olyan felszállóegység, amely a Holdról visz tovább embereket az űrbe, mert hosszú távon ez is benne van a pakliban.

Bemutattak egy új hajtóművet is a leszállóegységéhez, ez a BE-7, amelyet nyáron kezdenek tesztelni. Ez folyékony hidrogénnel működik, aminek azért van nagy jelentősége, mert ennek hála az űrutazáshoz szükséges üzemanyagot akár a Holdon is elő tudják állítani. Csak vízben gazdag területen kell leszállni.

A külföldi lapok beszámolói szerint Bezos most nem tett említést a holdraszálláshoz kiszemelt területről, de 2017-ben egy tanulmányban azt részletezték a Blue Origin szakértői, hogy a Hold déli pólusánál megtalálható Shackleton-kráter ideális hely lenne, mert ott rengeteg jég van.

(The Verge)

Rovatok