Index Vakbarát Hírportál

Nemileg semleges emojik is lesznek Androidon

2019. május 10., péntek 11:42

A Google Pixel mobilokon az Android Q operációs rendszer béta verziójában már a héten megjelenik 53 új, nemileg semleges emoji. Ezek később minden más telefonon elérhetők lesznek az Android verziófrissítése után. Ezeket az emojikat úgy rajzolták meg, hogy se férfinek, se nőnek ne tűnjenek, vagy ha úgy tetszik, mindkét nemet képviselhetik, és még ezeken túl a többit is, hiszen van még pár opció.

Néha még a bináris nemi rendszerben is problémás a nemek megjelenítése, mert a grafikák egyáltalán nem egységesek. Ez akkor okoz nagy kavarodást, ha egyik platformról a másikra küldünk üzenetet. Vannak ugyanis olyan karakterek, amelyek az Androidon egyértelműen nőként jelenik meg, míg iOS-en férfit ábrázolnak - a Verge a szaunázó emojit hozta fel példaként. 

Most is az a helyzet, hogy a nemileg semleges emojik csak a Google rendszerében jelennek meg helyesen, és bármilyen más platformra küldünk velük üzenetet, ott azok már felvesznek valamilyen nemi jelleget.

Az emojik kezelése pedig a nemi kérdések nélkül is egyre összetettebb. Amikor 1999-ben megjelentek az első ilyen rajzok, még csak 176 különböző szimbólum volt, ma viszont már több mint háromezer.

(Fast Company)

Rovatok