Index Vakbarát Hírportál

Életmentő műtétet hajtottak végre egy kakapófiókán

2019. május 11., szombat 16:25

A kakapó, vagy bagolypapagáj (Strigops habroptilus) természetvédelmi státusza súlyosan veszélyeztetett, ami azt jelenti, hogy kihalási esélye természetes élőhelyén kimagaslóan nagy, jelenleg kevesebb mint 150 példány él a természetben. Ennek a fajnak az egyik fiatal példányát sikerült a napokban megmentenie a szakembereknek Massey Egyetem vadvédelmi kórházában.

Az Espy-1B nevű fióka két hónapja kelt ki egy kis szigeten Új-Zéland déli részén, és természetvédelmi őrök vették észre, hogy a koponyáján van egy dudor. A madarat repülőgéppel szállították át a több száz kilométerre lévő kórházba. Brett Gartrell, az intézmény igazgatója szerint a fióka koponyacsontja nem mindenhol forrt össze megfelelően, a dudor nem volt más, mint a résen kitüremkedő agy, amit csak egy vékony réteg választott el a külvilágtól.

A beavatkozás ugyan kockázatos volt, de mindenképpen szükséges volt elvégezni ahhoz, hogy megmentsék a madár életét. Embereken és emlősökön már igen, de madarakon állítólag még soha nem végeztek el ilyen műtétet. "Az egyik leggyakoribb komplikáció az agy maradandó károsodása, az agy-gerincvelői folyadék szivárgása és az agyhártyagyulladás megnövekedett kockázata"- magyarázta Gatrell.

Egyelőre úgy tűnik, sikeres volt az operáció, a fióka helyre fog jönni, és hamarosan  visszatérhet otthonába.  Espy-1B egyike annak a 76 fiókának, ami idén kelt ki. Ez igazi rekord a korábbi évekhez képest, de sajnos azóta több fióka is elpusztult, ezért is tettek meg mindent annak érdekében, hogy őt megmentsék.   

Forrás: BBC/Guardian

Rovatok