Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk megmutatta a globális űrinternet első műholdjait

2019. május 13., hétfő 12:11

A SpaceX hamarosan elkezdi felbocsájtani a terv szerint majd globális internetet nyújtó műholdhálózata első egységeit. A cégvezér Elon Musk vasárnap Twitteren hangolta a közelgő eseményre a közvéleményt: közzétett egy képet a Falcon-9 hordozórakétába bepakolt első 60 darab műholdról:

A Starlink nevű projekt keretében a SpaceX egy közel 12 ezer műholdból álló hálózattal biztosítana nagy sebességű vezeték nélküli internetet a világ minden pontján. A műholdak egy csoportja, bő 4,4 ezer magasabban fog keringeni a Föld körül, míg a többi bő 7,5 ezer valamivel alacsonyabban. Ez utóbbira tavaly novemberben kapta meg a hatósági engedélyt a cég, így már a teljes hálózatra jóváhagyást kaptak. A Starlink a 2020-as évek második felére épülhet ki, és az ígéret szerint minden olyan helyre akár 1 gigabites netet fog elvinni, ahová a hagyományos hálózatok nem érnek el.

Az engedélyeket viszont ahhoz kötötte a hatóság, hogy a SpaceX legalább a műholdak felét sikeresen pályára állítsa a következő hat évben. Eddig csak két tesztműholdak küldtek fel még tavaly februárban, a mostani, jelenleg május 15-re tervezett indulással bocsátják majd fel az első éles adagot a floridai Cape Canaveralból – bár a cég elnöke, Gwynne Shotwell korábban arra utalt, még ezek sem a Starlink hálózatába tervezett végső modellek, mert egymással még nem fognak tudni kommunikálni, csak a földi bázissal – írja a Verge.

Musk szerint ezen az elsőn kívül még legalább hét további ilyen 60 műholdas körre lesz szükség, hogy már minimális lefedettséget tudjanak majd biztosítani, tizenkét kör után pedig már mérsékelt lefedettségre lesznek képesek. Shotwell szerint idén még további kettő-hat fellövést terveznek, attól függően, hogy az első hogyan sikerül.

Nem a SpaceX az egyetlen cég, amely műholdas globális internet kiépítésén dolgozik. A OneWeb idén februárban már fel is bocsátotta az első hat műholdját, de a Telesat, a LeoSat és újabban már az Amazon is hasonlóra készül.

Rovatok