Index Vakbarát Hírportál

Orosz dezinformációs kampány kelti az 5G körüli hisztériát

2019. május 14., kedd 13:06

Az orosz titkosszolgálatok szócsövének számító RT America nevű tévéadó hírműsora a minap arról számolt be, hogy az ötödik generációs mobilnet-hálózat, amelyet az elkövetkező hónapokban fognak a világ számos országában beindítani, halálos lehet az emberekre. A New York Times beszámolója szerint a tudósítás címe ez volt: Egy veszélyes kísérlet az emberiségen.

A lapnak nyilatkozó szakértők egyáltalán nem lepődtek meg, hogy az orosz kormány a nyugati embereket célzó, rendszeresen álhíreket sugárzó médiafelületein ezt az összeesküvés-elméletet is felhasználja a társadalmi feszültségek fokozására (hiszen minden mással ugyanígy tesznek). Kiemelik, hogy a mainál jelentősen gyorsabb mobilinternetes hálózatok jókora gazdasági és katonai előnyt kölcsönöznek majd azoknak az országoknak, amelyek minél gyorsabban képesek kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

Az orosz kormányt mi se tenné boldogabbá, mint ha a nyugati országok az álhírektől megrettent emberek értelmetlen tiltakozóakciói miatt késlekednének az 5G installálásával.

Az RT Americát az amerikai titkosszolgálatok a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás egyik központi szerepet játszó médiumaként azonosították. Így valójában nem is meglepő, hogy felületein megjelenhettek azok az senki által nem bizonyított állítások, miszerint az 5G az összes elképzelhető halálos kór kiindulópontja lesz.

Az orosz propaganda jól megválogatja, hogy különböző célcsoportjainak pontosan milyen üzeneteket közvetítsen. Miközben az amerikai tévénézőket riogatják az 5G-vel, addig otthon persze egy szót sem ejtenek erről. Ugyanis kissé visszás lenne ez azután, hogy februárban

Vlagyimir Putyin ünnepélyes optimizmussal átitatva rendelte el az orosz 5G hálózat mielőbbi aktiválását.

Rovatok