Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris törmelék borítja Hirosima strandjait

2019. május 14., kedd 12:28

Apró, aerodinamikus üvegszemcséket találtak Hirosima strandjainak homokjában, amelyeket feltehetőleg az 1945-ös atomrobbanás formált - írja a Vice magazin egy friss tanulmányra hivatkozva. 

A hétfőn publikált tanulmány szerint a homokszemek extrém magas, legalább 1815 Celsius-fokos hőmérsékleten jöttek létre. Az 1945 augusztus 6-án ledobott, Little Boy nevet viselő atombomba lényegében elpárologtatta a város egy részét a robbanás közel 9 és fél millió Celsius-fokos hőmérsékletével.

A szokatlan formájú üvegdarabkákat Mario Wannier geológus fedezte fel a Motoujina-félszigeten. Wannier avatott szemével számos ásványt szúrt ki a homokban, azonban az üveggyöngyök felett nem tudott napirendre térni. 

"Aerodinamikusak, üvegesek és lekerekítettek, emiatt pedig rögtön eszembe juttatták a kréta-tercier kihalási esemény idejéből származó üledékekben talált szemcséket" - mondta a Kaliforniai Egyetemnek adott interjújában. 

Wannier egy kutatócsoporttal tanulmányozni kezdte a szemcséket, és számos rendellenességre lettek figyelmesek. Az üveget alkotó szilícium tele volt szokatlan anyagokkal, amikkel a korábbi üledékes mintákban egyáltalán nem találkoztak. Néhány minta szinte kizárólag oxigénból és szénből állt össze, míg mások az összetevők egészen széles spektrumát fedték le. Találtak alumíniumot, kalciumot, szilíciumot, vasat, krómot és különböző kristályos szerkezeteket. 

Még különösebb volt az anortit és mullit kristályok jelenléte, melyek leginkább meteorit becsapódások helyszínein és vulkánok környékén találhatóak meg.  Az anortit jellemzően a lehűlő lávában alakul ki, míg a mullit többnyire akkor, ha a szilíciumot magas hőmérsékletű robbanás éri.

Katasztrófa szülte homok

Úgy fest, az ilyen ásványok csak olyan helyzetekben alakulhatnak ki, mint amilyen a hirosimai atomrobbanás is volt. Az ásványokban temérdek olyan anyagot is találtak, amelyek nagy számban voltak jelen Hirosimában a robbanás idején. Ilyenek például a gumi, a rozsdamentes acél, beton vagy a márvány. 

A kutatók elmélete szerint a robbanás során a várost alkotó anyagok a levegőbe emelkedtek, a talaj összetevőivel nagy magasságban összeolvadtak, majd üvegesőként hullottak vissza. Aerodinamikus alakjukat annak köszönhetik, hogy a leereszkedés során hűltek le, és így zuhanás közben nyerték el végső formájukat. A Hiroshimaites névre keresztelt ásványok kizárólag Japán strandjain találhatóak meg, sehol másutt a világon. 

"Volt egy városod, ami egy perccel később már nem létezett. A kérdés: hová tűnt a város és hova lett az anyag? Értékes felfedezés volt megtalálni ezeket a szemcséket, egy elképesztő sztorit mesélnek el" - mondta Wannier.

(Vice)

Rovatok