Index Vakbarát Hírportál

Először mérték meg szilíciumban két kvantumbites műveletek pontosságát

2019. május 14., kedd 09:59

Egy kutatócsoportnak most először sikerült szíliciumban megmérnie két kvantumbites műveletek pontosságát, ezzel ismét egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy egy nap megbízható kvantumszámítógépeket hozzunk létre – írja a Science Alert.

Az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem kutatói egy szilíciumalapú, két kvantumpontra alapuló logikai kaput hozott létre, a mérések során pedig kiderült, hogy ennek 98 százalékig sikerült feltornászni a pontosságát, ami korántsem tökéletes, de a jövőre nézve mindenképpen bizakodásra adhat okot.

Minden kvantumszámítást össze lehet állítani egy és két kvantumbites műveletekből, ezek a kvantumszámítás alapvető építőkockái. Ha ezek megvannak, akkor bármilyen számítást végre tudsz hajtani, de ehhez szükség van arra, hogy mindkét művelet nagyon pontos legyen.

– mondta Andrew Durzak, a kutatócsapat vezetője, egy másik kutató pedig hozzátette, hogy lényegében a pontosság határozza meg azt, hogy mennyire működik a kvantumtechnológia, kihasználni pedig csak akkor lehet, ha közel tökéletesek a számítások.

Dzurak és csapata egyébként idén már létrehoztak egy egy kvantumbites kaput, aminek 99,96 százalékos volt a pontossága, a mostani eredmény azonban talán ennél is fontosabb lehet, főleg azért, mert bebizonyította, hogy a szilíciummal van értelme kísérletezni. A kutatók úgy gondolják, hogy a technológia akár nagyobb mennyiségű kvantumbittel is működhet majd, ahhoz azonban, hogy ez a gyakorlatban is megvalósuljon, még sok munkára van szükség. 

A kvantumszámítógépek működéséről és jelentőségéről korábban ebben a cikkben írtunk részletesen.

Rovatok