Index Vakbarát Hírportál

Erős geomágneses vihar érte el a Földet

2019. május 14., kedd 12:02

Az amerikai Nemzeti Légkör- és Óceánkutató Hivatal (NOAA) űridőjárás-figyelő központja egy erős vagy extrém erős geomágneses viharról adott ki figyelmeztetést, amely meglepetésszerűen jelentkezett. A vihar erősségét az ötfokú skálán 3-asra (erős) vagy magasabbra értékelték.

A Spaceweather.com ezzel szemben csak 2-es erősségűnek írta le a vihart, amely azt jelenti, hogy sarki fényeket lehet megfigyelni az Egyesült Államok északi államaiban.

A NOAA szerint a jelenség fizikai következményei leginkább az északi és a déli 50. szélességi foktól a sarkok felé eső területeket érinthetik. A geomágneses vihar feszültségingadozásokat okozhat az elektromos rendszerekben. Az űreszközök felülete elektromosan feltöltődhet, és a műholdakon navigációs problémák is jelentkezhetnek.  Hasonló fennakadások a GPS-t is érinthetik, megnövekedhet a helyzetmeghatározás bizonytalansága.

A geomágneses viharokat a Föld mágneses terének ideiglenes átalakulása okozza, amelynek hátterében általában a napszél áll, de a jelenség mechanizmusáról keveset tudunk. 

(Címlapkép:  NASA/SDO, AIA, EVE, HMI)

Rovatok