Index Vakbarát Hírportál

Palkovics még a nyári szünet előtt bedaráltatná az MTA-t a törvényhozással

2019. május 14., kedd 21:09

Palkovics László, a kormány innovációs minisztere örült neki, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint javult az akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium közti tárgyalások hangulata. De semmilyen kompromisszumra nem hajlandó a bírálói szerint az akadémia függetlenségét felszámoló átalakítások dolgában.

A politikus az ATV-nek elmondta, hogy az általa felügyelt minisztérium május 27-ig be fogja terjeszteni az MTA átalakításához és az akadémiai kutatóhálózat leválasztásához szükséges törvénymódosításokat az Országgyűlésnek, így júniusban már meg is tárgyalhatja őket a parlament, azaz a nyári szünet előtt törvényhozással kényszeríthetik ki például a kutatóintézetek kiszervezését célzó, nagy vihart kavaró javaslatokat.

Palkovics az ATV érdeklődésére elmondta, hogy az átalakításokhoz nemcsak a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvényt kell módosítani, hanem a tudományos kutatásról fejlesztésről és innovációról szóló 2014-es törvényt is, mivel létre kell hozni az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot, és még pár másik törvényt is, köztük az állami költségvetésről szólót.

Vagyis ha törik, ha szakad, a kormány tartja magát a tavaszi jogalkotási programjában eltervezett ütemezéshez, ami szerint az ITM-nek május 27-ig kell javaslatot tennie a kutatási, fejlesztési és innovációs törvény átalakításáról, a törvénymódosítások elfogadásának határidejét pedig “júniusban” szabták meg.

 A kormány egyébként már március elején áldását adta az akadémia új működési modelljére és finanszírozási rendszerére, még mielőtt Palkovics László és Lovász László akadémiai elnök aláírta volna az átalakításról szóló szándéknyilatkozatot. Ezért kellett az MTA elnökének “tudomásul vennie” a kutatóhálózat leválasztását, amiről később Lovász azt nyilatkozta, hogy megzsarolta a miniszter, amit Palkovics László visszautasított.

Az MTA múlt pénteki közgyűlésén elsöprő többséggel utasították el a kutatóintézeteinek kiszervezését. Palkovicsot azonban ez egyáltalán nem befolyásolta, a miniszter javaslata továbbra sem engedné az MTA-nak, hogy megtartsa kutatóintézet-hálózatát, illetve a majdani leválasztott intézet-hálózat irányításáért felelős testületben is csökkentené a tudomány képviselőinek arányát a kormány delegáltjaival szemben.

 

Rovatok