Index Vakbarát Hírportál

Az ausztrálok az Antarktiszon és a sivatag közepén is szavaznak

2019. május 16., csütörtök 08:02 | aznap frissítve

Szombaton tartják az ausztrál választásokat, amelyen az ország minden szavazóképes állampolgárának kötelező részt vennie. A közigazgatásnak pedig kötelessége mindezt lehetővé tenni mindenki számára, bármily istenverte helyen is éljen. Így a szombati választás előtt a mozgóurnával felszerelkezett szavazóbiztosok a leglehetetlenebb helyekre is ellátogatnak.

Az ausztrál szavazópolgárok 96,8 százaléka regisztrált a szavazásra. Többségük természetesen a nagyvárosok agglomerációiban fog szavazni, hiszen itt él az emberek hatalmas többsége. Ugyanakkor néhány ember olyan messze él a civilizációtól, hogy nem tudja egyik szavazókörrel rendelkező várost sem megközelíteni saját erejéből. A mozgóurnák így 12 nap leforgása alatt 3000 mindentől távol eső helyszínt keresnek fel.

A legtávolabbi célpontok között vannak az Ausztrália Északi Területein élő őslakosok csoportjai, akiket helikopterek, terepjárók, sőt motorcsónakok segítségével közelítik meg. Sokuk nem is tud angolul, így a szavazóbiztosokat tolmácsok is elkísérik. Az őslakos törzsekben több mint 200 különböző nyelvet beszélnek. A nagyobb településeken akár kétezren is lakhatnak, de olyan tanyákra is el kell jutniuk, ahol talán három-négy család él.

Az ausztrál őslakosok csak 1962 óta szavazhatnak, és körükben alacsonyabb, nagyjából 76 százalékos a szavazásra regisztráltak száma. Az ausztrál választási bizottság illetékese elmondta (nem kis büszkeséggel), hogy egyik biztosuk 100 kilométert autózott a terepjáróján, hogy elérjen egy távoli közösséget. Noha az utat időközben elmosta egy áradó folyó, ő így is odaért, csak másfél órát késett.

Az ausztrál sivatag tökéletes ellenpontjaként az ausztrál kutatók által működtetett egyik antarktiszi sarkkutató állomáson is szavaztak. Idén összesen 49 ausztrál sarkkutató regisztrált a választásokon. Jelenleg 74 ausztrál állampolgár tartózkodik a Déli-sarkon, ahol mostanában köszöntött be az antarktiszi tél, így praktikusan már elérhetetlenek. Ők így korábban adták le szavazatukat.

A szavazóurnák rendszerint az utolsó őszi ellátmánnyal érkeznek a kutatóállomásra, ahol kijelölnek egy sarkkutatót, aki hivatalos szavazatszámlálóvá avanzsál. Minthogy nincs mód arra, hogy a szavazólapokat visszaszállítsák Ausztráliába, a szavazatszámláló telefonon olvassa be a lapokon bejelölt jelöltek, pártok nevét a választási bizottságnak.

Egy fokkal kellemesebb körülmények között szavazhatnak az Ausztráliához tartozó Torres-szorosban lévő egzotikus szigetek lakói. Összesen 274 ilyen sziget van, de közülük csak 17 lakott. A BBC beszámolója szerint összesen 4231 Torres-szigeteki lakos regisztrált idén a szavazásra, ami 16-tal több, mint legutóbb.

A szigeteket csónakokkal közelítik meg, de a szokásjog alapján előzetesen engedélyt kell kérniük a helyi törzs vezetőjétől, hogy partra léphetnek-e.

Rovatok