Index Vakbarát Hírportál

Mobilapp leplezi le a fülfertőzéseket

2019. május 16., csütörtök 10:16

A kisgyerekek füle gyakran begyullad, amelynek gyakran antibiotikumos kezelés, rosszabb esetben a fül felszúrása a vége. A fülfertőzések diagnosztizálását segíti egy új eszköz, amely szinte mindenkinek rendelkezésére áll otthon. Ugyanis

egy mobiltelefon kell hozzá, amelynek hangszórójára és mikrofonjára egy papírból hajtogatott tölcsért helyezünk.

A Seattle-i Egyetemen dolgozó Justin Chan és kollégái olyan mobiltelefon-applikációt fejlesztettek ki, amely a telefon által kiadott halk hangok visszaverődéseit elemezve (tehát radarszerűen) képes meghatározni a fertőzés jellegét. Az alkalmazás 0,15 másodperc hosszú hangot játszik le, amelyet a telefon hangszórójára illesztett papír hangvezető elvezet a hallójáratba.

Mind az akut, mind a krónikus középfülgyulladás folyadékfelgyülemlést okoz a dobhártyán belül. Ez pedig azt okozza, hogy a hang, amely normális esetben egy irányban halad a belsőfül irányába, az visszaverődik, és visszhangja a hallónyílásnál érzékelhető.

A rendszert 53 gyereken tesztelték, akik életkora 18 hónapostól 17 évesig terjedt. Az alkalmazás a visszhang elemzéséből 85 százalékos pontossággal meg tudta állapítani, hogy van-e folyadék a középfülben vagy nincs. Ez a pontosság összevethető azokkal a speciális fülészeti vizsgálóberendezésekkel, amelyek ritkán találhatók meg a gyerekorvosok rendelőjében. Hasonló elven működik a timpanogramm is, amelyet légmentesen záródva helyeznek a hallójáratba, majd alacsony frekvenciás hangot ad ki. Ezután a dobhártya mozgásából állapítja meg, hogy van-e folyadék a hártya mögött.

Chan elmondta a New Scientistnek, hogy az app egyszerű lehetőséget kínál a szülőknek arra, hogy akár otthon is megállapíthassák, hogy van-e középfülgyulladása a gyereknek.

A diagnózis pontosságában a kutatócsoport nem talált különbséget az orvosok, illetve a mobiltelefonnal és papírtölcsérrel felszerelkezett szülők eredményei között.

A tölcsér szabásmintáját az appból lehet letölteni, majd egyszerűen ki kell vágni papírból. A fejlesztők az amerikai Élelmiszerügyi és Gyógyszerügyi Hatóságtól (FDA) kértek engedélyt az applikációra, hogy orvosi eszközként tehessék nyilvánossá.

Rovatok