Index Vakbarát Hírportál

Halálos veszély fenyegeti a dél-európai olajfaligeteket

2019. május 16., csütörtök 12:39

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közlése szerint a Xylella fastidiosa növényi kórokozó baktérium terjedését ugyan komputermodellek segítségével előre lehet jelezni bizonyos pontossággal, viszont gyógymód ellene nincs. Minthogy egyre több dél-európai országban jelenik meg a kórokozó, ahol főként az olajfaültetvényeket támadja, a szakértők

nagyon komoly fenyegetésként értékelik a fertőzést a teljes olivaolaj-iparra nézvést.

A Xylella, amelyet a legveszélyesebb kórokozók között tartanak számon, először 2013-ban Olaszországban tűnt fel, azóta pedig szinte minden olivaolaj-termelő országban megjelent. A fő probléma a baktériummal az, hogy sokáig lappanghat, és így észrevétlenül, tüneteket nem okozva terjedhet el nagy területeketn. Az EFSA Xylella-munkacsoportjának elnöke, Stephen Parnell a BBC-nek elmondta, hogy eltérő ideig lappanghat, az olajfákban akár egy évig is rejtve maradhat. Pedig ez az információ elsőrendű fontosságú, amikor olyan módszereket próbálunk tervezni, amelyek mihamarabb azonosíthatják a betegséget egy új, korábban érintetlen területen. Csak egy módja van, hogy megállítsuk vagy lelassítsuk a terjedését: el kell távolítani a fertőzésforrás.

Magyarul egész fertőzött ültetvényeket kell kiirtani.

Ugyanakkor a gyomirtás hatékony megelőző beavatkozást jelenthet, hiszen a kórokozó egyes gyomokban képes átvészelni azt az időszakot, amíg nem talál fertőzhető olajfát.

Mióta hat évvel ezelőtt megjelent a betegség az Európai Unióban, a kutatók vizsgálják terjedési dinamikáját és az esetlegesen hatékony védekezőmódszereket. noha a Xylella áltar terjesztett kór ellen nincs gyógymód, az eddig gyűjtött adatok alapján ma már ültetvényléptékben képesek a kutatók prediktálni a fertőzés terjedését. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a legveszélyeztetettebb térségekben a fejlesztés alatt álló

védekezési módszerek hatékonyságát teszteljék.

A baktérium a fák szállítószöveteit támadja meg, amelyeken keresztül a levelek felé halad a víz, illetve a talajból felvett tápanyagok, illetve fordított irányba halad a fotoszintézis révén készített cukor. A fertőzés első tünetei a levelek elszíneződése és elszáradása. végül elpusztul a növény. Miután 2013 októberében azonosították az olaszországi Pugliánál, már Dél-Franciaországban, Spanyolországban és Észak-Portugáliában is felbukkant. Az elemzők szerint, ha a terjedés a jelenlegi trendek szerint folytatódik, az a végveszélybe sodorhatja az olviaolaj-ipart.

Jelenleg az EU a világ legnagyobb termelője (a termelés 73 százalékát adja), és fogyasztója (66 százalék) is egyben.

Nem szabad ugyanakkor azt gondolni, hogy a Xylella kizárólag Dél-Európa, illetve az olajfatermesztők problémája. A baktériumnak ugyanis számos változata létezik, mindegyik kissé más környezeti feltételek mellett érzi jól magát, és más növényeket támad. Így Európa északabbra eső területei sem érezhetik biztonságban magukat.

Rovatok