Index Vakbarát Hírportál

A statisztika szerint nincs összefüggés a bevándorlás és a bűnözés között

2019. május 16., csütörtök 09:06

Ősi mítosz, amelyet azonban mind a mai napig felhasználnak egyes populista politikusok, hogy a bevándorlás (különösen annak illegális formája) természetes módon együtt jár a bűnözési statisztikák romlásával. Ez Amerikára is igaz, Trump részben erre építette választási kampányát. Ha azonban megpróbáljuk statisztikai módszerekkel bizonyítani a bevándorlás bűnözésfelhajtó hatását, hamar kudarcot vallunk.

Mert hogy úgy néz ki, nincs semmiféle összefüggés.

A Marshall Project nevű nonprofit, bűnözéssel foglalkozó újságírói konzorcium már tavaly kimutatta, hogy általában a bevándorlás és a bűnözés között nincs kapcsolat az Egyesült Államokban. A kritikusok azonban fogást véltek találni az adatokon, arra hivatkozva, hogy a legális migránsok nem is bűnöznek, csak az illegálisak. Most megismételték az analízist, kifejezetten a regisztrálatlan bevándorlókat vizsgálva, és ugyanazt kapták.

A bűnözés ugyanis kitartóan csökken, és tudomást sem vesz a bevándorlásról.

A New York Times tudósítása kiemeli, hogy a regisztrálatlan bevándorlók mozgását, számát nehéz nyomon követni (ez a regisztrálatlan jelzővel jár), ugyanakkor mégiscsak vannak egészen pontos becslések róluk, városokra levetítve, és ezek az adatok összevethetők a városok bűnözési statisztikáival.

A statisztikai elemzés semmilyen összefüggést nem talált az adott területet érintő bevándorlás és az erőszakos bűncselekmények száma között. A legtöbb területen lassan csökken a bűnözés, teljesen függetlenül attól, hogy oda éppen több vagy kevesebb illegális bevándorló érkezett.

Az Amerikában élő illegális bevándorlók pontos száma ismeretlen. Általában két nyilvántartás különbsége alapján becsülik a számukat: a Belbiztonsági Minisztérium által látott legális bevándorlók számát kivonják a népszámlálások alkalmával felírt külföldi származású lakosok számából. Ez alapján nagyjából

10,7 millió illegális bevándorló tartózkodhat az országban, ami másfél millióval kevesebb, mint 2007-ben.

Gyakorlatilag minden objektív vizsgálat ilyen eredményre jut - vagy még ilyenebbre. A Cato Intézet egy tavalyi felmérése szerint Texasban az illegális bevándorlók kevesebbet bűnöznek, mint a hazaiak, és ritkábban kerülnek börtönbe. Ez nem is meglepő, hiszen ha egy regisztrálatlanul az országban tartózkodó személyt egyszer elkapnak bármilyen bűncselekményért, szinte biztos, hogy hazatoloncolják.

És ezt ők nagyon nem akarják.

Rovatok