Index Vakbarát Hírportál

Meghalt két lengyel sarkkutató a Spitzbergákon

2019. május 20., hétfő 12:24

Vasárnap holtan találtak a Spitzbergákon (Svalbard-szigetek) két fiatal lengyel sarkkutatót. A kutatók egy meredek hegyoldalon jártak szerencsétlenül Európa legészakibb földterületén, a Norvégiához tartozó jeges-tengeri szigetcsoporton.

A Lengyel Tudományos Akadémia Geofizikai Intézete által szervezett sarkvidéki expedíció két tagja – egy férfi és egy nő – pénteken felfedezőútra indult, ám mivel nem tértek vissza a meghatározott időre, vasárnap reggel a keresésükre indult a hornsundi lengyel kutatóállomás személyzete. A Verdens Gang című norvég lap szerint mindkét áldozat lengyel állampolgár.

A helikopteres mentőcsapat a hornsundi fjordoknál találta meg a két kutató holttestét, egy nehezen megközelíthető lavinaveszélyes vidéken, a kutatóállomástól keletre fekvő Kamkrona-hegy lábánál. A svalbardi kormányzó, Kjerstin Askholt közleménye szerint több száz métert zuhanhattak a meredek hegyoldalon.

A kormányzói hivatal úgy tudja, hogy a lengyel kutatóállomáson egyszerre rendszerint 14 személy tartózkodik. A hornsundi lengyel sarki kutatóállomás hétfőn a Facebookon hivatalosan is közölte Anna Górska és Michał Sawicki halálhírét. (MTI)

Rovatok