Index Vakbarát Hírportál

Új kütyüket kapnak a hardverhekkerek

2019. május 20., hétfő 14:22

Négy új Nano lapkát mutatott be Massimo Banzi, az Arduino társalapítója, hogy a hekkerek még könnyebben tudjanak mindenféle okoseszközt összerakni maguknak. Az Arduino egy nyílt forráskódú elektronikai platform, amit alapvetően prototípusok elkészítésére használnak mérnökök, de amatőrként viszonylag könnyű programokat írni rá, és akár otthoni eszközök vezérlése is megoldható vele - lehet vele fényerőt szabályozni, környezeti adatokat gyűjteni (páratartalom, hőmérséklet, szállópor), motorokat működtetni.

Az ujjnyi méretű programozható alaplapok közül a legolcsóbb új termék a Nano Every, ez csupán 8 euróba kerül, és általános projektekhez ideális.

Kétszer ennyit, 16 eurót kérnek a Nano 33 IoT modellért, amit hálózatra kapcsolt eszközök vezérlésére találtak ki. Ebben extraként wifit és bluetooth kapcsolatot adnak, meg egy komolyabb titkosító csipet, hogy védve legyen az adatfolyam. A kütyüvel többek közt okosruhákat és más hordható eszközöket lehet kezelni.

Az automatizáció bajnoka a Nano 33 BLE, az alacsony fogyasztású bluetooth csippel és mozgásérzékelővel felszerelt lapka, míg a Nano 33 BLE Sense a környezet érzékelésében erős: az alaplapra gyárilag ráépített szenzorokkal méri a hőmérsékletet, a nyomást, a páratartalmat, a fényt és a gesztusokat, a beépített bluetooth kapcsolaton pedig más közeli eszközökkel is összeköthető.

(Arduino.cc)

Rovatok