Index Vakbarát Hírportál

Károsak lehetnek a női hangú virtuális asszisztensek

2019. május 22., szerda 11:52

A mesterséges intelligenciával működő virtuális asszisztensek megerősítik a nőkkel kapcsolatos káros berögződéseket, hívja fel a figyelmet az ENSZ új tanulmánya.

A tanulmány szerint azzal, hogy a legtöbb ilyen asszisztens alapállásban női hangon válaszol, a készséges, feltétel nélkül segítő és válaszoló nő sztereotípiáját erősíti meg.

Az Apple Sirije, az Amazon Alexája vagy a Microsoft Cortanaja mind női hangon szólalnak meg, és mindnek női neve van. Azzal, hogy készségesen segítenek és válaszolnak minden kérdésre, függetlenül attól, hogy milyen módon kapják az utasítást, az UNESCO szerint a techcégek csak újra megerősítik a felhasználókban azt a képet, hogy a nő szolgának való.

A tanulmány szerzői hiányolták a védelmi mechanizmusokat durva, szexuális vagy bántó nyelvezet használata ellen. A főleg férfiakból álló fejlesztőcsapatok ahelyett, hogy ilyen eszközöket adtak volna az asszisztenseknek, azok csupán viccekkel vagy kitérő válaszokkal felelnek a problémásabb kérésekre, kérdésekre.

A Google az utóbbi időben igyekszik csökkenteni ezt a káros tendenciát, írja a Verge. Mikor a felhasználó a Google-asszisztens hangját választja, már nem nemek, hanem akcentusok szerint szerint tud választani. Ezen kívül bevezették a Pretty Please kezdeményezést, amivel a gyerekeket jutalmakkal ösztönzik, ha kedvesen szólnak az asszisztenshez.

A tanulmány szerint a megoldás egy nemileg semleges hangú asszisztens lenne, és hogy megelőzzék a felhasználók embertársaikkal kapcsolatos tévképzeteinek kialakulását, a fejlesztőknek direkt úgy kéne fejleszteniük ezeket, hogy ne nagyon legyenek emberiek.

A Vice Media márciusban próbálkozott egy ilyen hang elkészítésével, de finoman szólva is vegyes fogadtatásban részesült a projekt.

Rovatok