Index Vakbarát Hírportál

Újabb biztonsági rés a Google-nél

2019. május 22., szerda 09:57

Nehéz hét ez a kiberbiztonság szempontjából. Tegnap derült ki, hogy egy indiai cégtől 49 millió felhasználó adatai szivárogtak ki, komoly fejfájást okozva ezzel a Facebooknak. Rengeteg híresség és influenszer nyilvános és privát adatai is benne voltak a sebezhető adatbázisban.

Ma egy másik techóriás, a Google jelentette be, hogy egy meg nem határozott számú G Suite céges felhasználó jelszavait egyszerű szöveges formában tárolta. A problémát néhány 2005-ben regisztrált felhasználónál fedezték fel még áprilisban, írja a TechCrunch. Normális esetben a jelszavakat a Google rendszere automatikusan titkosítja, hogy illetéktelenek ne tudják elolvasni, de kiderült, hogy volt egy időszak 2005-ben, amikor nem működött ez a rendszer.

Májusban ez már a második alkalom, hogy biztonsági rést fedeztek fel a Google-nél. Suzanne Frey, a Google egyik alelnöke a legújabb rés apropóján ismerte be, hogy május elején vették észre, hogy két hétig néhány jelszó megint csak a megfelelő titkosítás nélkül ült a rendszerben. 

Frey állítása szerint mindkét biztonsági rést befoltozták. Nem találtak bizonyítékot, hogy illetéktelenek kezébe kerültek volna a jelszavak.

Értesítették a céges rendszergazdákat és a hatóságokat is, és lecserélték a jelszavakat azok számára is, akik eddig nem tették ezt meg maguktól.

(Borítókép: Dado Ruvic/Reuters)

Rovatok