Index Vakbarát Hírportál

Játékokkal ösztönözné munkásait az Amazon

2019. május 22., szerda 13:43

Az Amazon játékokkal próbálja motiválni a híresen rossz munkakörülményű raktári dolgozóit. Az agyonhajszolt munkások számára (akik amúgy gyakran wc-re se tudnak kimenni, annyira magasak az elvárások) öt raktárukban Amerika- és Anglia-szerte olyan monitorokat szereltek be a munkások mellé, amely játékossá teszi a munkát, írta tegnap a Washington Post.

A dolgozók számára opcionális, hogy játszanak-e munka közben. A dobozok pakolásával tetris-, vagy akár autóversenyzős jellegű játékokat irányíthatnak, amitől olyan, mintha lenne célja a monoton munkának. A legeredményesebb dolgozók kaphatnak swag-bucksot, ami egy cégen belüli fizetőeszköz, amit Amazonos termékekre, például pólókra és kulacsokra tudnak költeni.

Sok alkalmazás használ hasonló eszközöket, hogy alapvetően monoton dolgokat valamilyen vizualizálható jutalmazó rendszerrel dobjon fel. Ilyen a legtöbb lépésszámláló és futó alkalmazás, vagy éppen az Audible (az Amazon hangoskönyv részlege) alkalmazása, ami Xbox achievementekhez hasonló plecsniket ad különböző feladatok teljesítéséért (például hallgass legalább 8 órán át könyveket éjszaka). A hazánkból kizavart Uber is hasonló módon ösztönzi sofőrjeit, hogy minél több fuvart teljesítsenek egy héten és minél több órát dolgozzanak.

Jane McGonigal, egy játékfejlesztő azt mondta a Wasington Postnak, hogy ez a működési rendszer nem sokáig fenntartható.

Ahogy a munkások elkezdenek alulteljesíteni a munkatársaikhoz képest, egyre kevésbé lesz jó móka, és kifejezetten ártalmassá válhat.

–mondta McGonigal a gamification jelenségéről.

Ugyan egyelőre még több százezer raktári munkást foglalkoztat a cég, egyre inkább az automatizáció felé haladnak. A munkásoknak ma már leginkább egy helyben kell állniuk és lepakolni polcokról, amiket robotok tolnak eléjük, írja a Verge.

Rovatok