Index Vakbarát Hírportál

Több millió lazac pusztult el Norvégiában

2019. május 22., szerda 18:26 | aznap frissítve

Több millió tenyésztett lazac pusztult el az utóbbi napokban Norvégiában egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni, közölte az MTI.

Május közepe óta több mint 10 ezer tonnányi lazac pusztult el a Nordlan és Troms megyék fjordjaiban kialakított farmokon, ami azt jelenti, hogy a 70 dekagramm és 5,5 kilogramm súlyú halakból több millió veszett kárba. Ez a tenyésztőknek több százmillió norvég koronás (100 millió korona több mint 3 milliárd forint) bevételkiesést okoz. Egyszer már történt hasonló eset Norvégiában, de még 1991-ben.

Az állatállományt egy a norvégiai vizekben elterjedt fitoplankton, a mészmoszatok törzsébe tartozó alga tizedelte meg. Ez az alga bizonyos körülmények hatására képes gyorsan elterjedni és megfojtani a hálókban vagy ketrecekben tartott halakat. 

Mivel még nem sikerült megállítani a gyorsan terjedő mérgező algákat, a tenyésztők versenyfutásba kezdtek az idővel, és igyekeznek áthelyezni vagy leölni a halakat, mielőtt az alga elérné a farmokat.

Norvégia a világ első számú lazactenyésztő és -exportőr országa. Tavaly 1,3 millió tonna lazachúst termelt meg. Az állomány pusztulása miatt megugrott a lazac ára is: egy hét alatt 5,7 százalékkal, kilónként több mint 6,7 euróra drágult szerdára.

Rovatok