Index Vakbarát Hírportál

A csimpánzok a fához csapják, majd megeszik a teknősöket

2019. május 23., csütörtök 19:36

Először figyeltek meg teknősöket fához csapdosó és elfogyasztó, vadon élő csimpánzokat kutatók Gabonban. Német tudósok dokumentálták, amint

a majmok fatörzsekhez csapdossák a teknősöket, hogy így törjék fel a kemény páncélt és elfogyaszthassák az állatokat.

Kutatók tíz csimpánzt figyeltek meg a Loango Nemzeti Parkban, amik több tucatnyi teknőst gyűjtöttek be. Ez a viselkedés csak száraz időszakban volt tapasztalható, amikor más kedvelt táplálékuk, például gyümölcsök gazdagon rendelkezésre álltak. A keményhéjú gyümölcsöket szintén fákhoz kell csapni, hogy feltáruljon a gyümölcshús, ez pedig arra indíthatott néhány csimpánzt, hogy ugyanezt a módszert próbálják ki az arra járó teknősökön.

Az, hogy a csimpánzok különböző fajokkal táplálkoznak, régóta ismert, de az nem, hogy hüllőket is fogyasztanak. Szerintük korábban sohasem figyeltek meg ilyen viselkedést, holott más emberszabásúak, például a babuinok és a mandrillok is fogyasztanak fiatal, puha teknősöket.

Egy kifejlett hím a teknősfogás egy részét félretette reggelire. A csimpánz csak a teknőshús egy részét ette meg a fán ülve, majd a maradékot felszúrta egy ágvillára. Az éjszakát egy másik fán töltötte, majd másnap reggel visszatért és elfogyasztotta a vacsora maradékát. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a csimpánzok képesek tervezni a jövőre. A jövőre vonatkozó állapotra vagy igényre, például az éhségre előre tervezés képességét eddig többnyire csak az emberi védelem alatt élő állatoknál figyelték meg. (MTI)

Rovatok