Index Vakbarát Hírportál

Lopással vádolja a Huaweit egy startup

2019. május 23., csütörtök 16:21

A San Jose-i CNEX Labs ipari kémkedéssel vádolta meg Eric Xut, a Huawei egyik elnökhelyettesét, írja a Techcrunch a Wall Street Journalra hivatkozva. A félvezetők fejlesztésével foglakozó kis amerikai céget eredetileg a Huawei perelte be azzal, hogy üzleti titkokat lopott, a bíróságon azonban fordulatot vett az ügy: a CNEX Labs olyan dokumentumokat nyújtott be ellenkeresetében, amikből az derül ki, hogy éppen a Huawei elnökhelyettese a hunyó a sztoriban. A papírok szerint Eric Xu ipari kémkedésben vett részt, más Huawei alkalmazottakkal a Dell és a Microsoft partnerétől technológiai titkokat szerzett meg.

A texasi szövetségi bíróságon június 3-án folytatódik a 2017-ben kezdődött per, amiben eredetileg a Huawei azzal vádolta meg a CNEX Labs egyik alapítóját, Yiren “Ronnie” Huangot – egykori Huawei-alkalmazottat – hogy technológiai titkokat lopott el tőlük, illetve jogtalan eszközökkel elcsábított 14 alkalmazottat a cégtől. A CNEX 2018-ban nyújtotta be ellenkeresetét, a Huawei azonban tagadta az abban foglaltakat.

Az ellenkereset szerint egy Huawei-alkalmazott azt az utasítást kapta Xu-tól, hogy elemezze a CNEX-re vonatkozó technikai, technológiai információkat. A mérnök potenciális ügyfélnek kiadva magát 2016 júniusában találkozott a startup illetékeseivel, az így megszerzett információkat aztán rendszerezve átadta a Huawei csipfejlesztőinek.

Az CNEX ügyvédei szerint ezen túl a Huawei és a kínai Hsziamen Egyetem közt olyan partneri megállapodás volt ekkor érvényben, aminek ugyancsak szerepe volt a startup elleni kémkedésben: 2017-ben egy licensz-megállapodás keretében az egyetem megszerzett egy a startup által fejlesztett memórialapot, mondván egyetemi kutatásokhoz van rá szükségük. A CNEX viszont nem tudott róla, hogy az egyetem és a Huawei között kapcsolat van, és csak később jöttek rá, hogy az egyetemtől a Huawei olyan információkat kapott, amiket aztán saját csipjeik fejlesztéséhez használtak fel (az egyik ilyen csipet elvileg idén mutatják be). Az amerikai startup ügyvédjei szerint mindez Eric Xu tudtával történt.

A Huawei ügyvédjei visszautasították a CNEX vádjait, azt állítják, hogy a kínai egyetemmel való együttműködésük nem arra irányult, hogy üzleti titkokat szerezzenek és technológiai titkokat fejtsenek vissza, szerintük csupán adatbázisszoftvereket fejlesztettek együtt, csipfejlesztésen nem dolgoztak együtt. A cég szerint Xu csupán a munkáját végezte, amikor adatokat, információkat gyűjtött az amerikai startupról, és eközben semmiféle illegálisat nem követett el.

A Huawei ellen benyújtott dokumentumokban egyébként Yiren “Ronnie” Huang még azt is közli, hogy miután távozott a cégtől és elkezdett dolgozni a Futurewei nevű cég kutató-fejlesztő részlegénél, felajánlotta a Huaweinek tudását, de visszautasították. Később a cég megpróbált vele egy olyan megállapodást aláíratni, amiben az IP címe megadására kötelezték volna. Huang ezt visszautasította. A fejlesztő végül 2013-ban otthagyta a Futureweit és megalapította a CNEX Labsot.

A Huaewei ellen nem ez az első kémkedésvád, legutóbb az év elején Lengyelországból érkezett hír, hogy kémkedés miatt őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték a Huawei lengyelországi részlegének egyik igazgatóját.

Rovatok