Index Vakbarát Hírportál

31 millió forintra büntettek egy C-vitamin-gyártót

2019. május 27., hétfő 15:52

A Gazdasági Versenyhivatal 31 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Novonex Kft-t , valamint a burkolt reklámok kiadóit, akik tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak  a „Novo C plus” elnevezésű étrend-kiegészítő népszerűsítésekor.

A reklámjaikban olyan,  az európai közösségi jog által nem engedélyezett állításokat használtak a C-vitamin készítménye egészségre gyakorolt hatására vonatkozóan  mint hogy  „a liposzómális technológia lehetővé teszi a C-vitamin kiváló hasznosulását a szervezetben”, vagy „forradalmi áttörés a C-vitamin felszívódásában”. A cég emellett szerkesztői tartalomnak álcázott reklámokat jelentetett meg több női magazinban is (pl. a Kiskegyed, a Blikk Nők és a Páciens magazinban).

A C-vitamin egyébként egy vízben jól oldódó vitamin, a hivatalos napi ajánlott mennyisége 80mg, amit elvileg a helyes táplálkozásból is lehet fedezni, de antioxidáns hatása miatt ennél nagyobb mennyiségben is ajánlatos bevinni a szervezetbe. Napi 2000–10 000 mg bevétele túlzásnak számít, bár a skorbut és a megfázás tüneteit gyorsan enyhíti. Ekkora adag hasmenést okozhat és hosszabb távon megnőhet bizonyos fajta vesekő kialakulásának kockázata.

Rovatok