Index Vakbarát Hírportál

Ingyen szolgáltatással indul a Digi Mobil

2019. május 27., hétfő 15:34

Május 27-én elindult a Digi Mobil, vagyis megvan az ország negyedik mobilszolgáltatója, amely saját hálózattal rendelkezik. A román távközlési vállalat négy éve fejleszti hazánkban a mobilhálózatát, telepíti az adótornyokat országszerte, de még nem teljes a lefedettség.

Kezdetben csak azokon a településeken lesz kereskedelmileg is hozzáférhető a szolgáltatás, ahol a beltéri lefedettség is előrehaladott állapotban van

- írja a társaság hétfői közleménye. A lefedettségről a digi.hu/lefedettség weboldalon lehet térképet találni, ám a cikkünk írásának pillanatában akadozott az oldal betöltése - elképzelhető, hogy a fokozott érdeklődés miatt. A weboldalon van egy hosszú lista is a lefedett településekről, és úgy látszik, főleg az ország keleti felét sikerült lefedni.

Ezzel kapcsolatban még kérdéseket tettünk fel a társaságnak. Kíváncsiak vagyunk például arra, hogy a becsléseik szerint magyar lakosság mekkora részét érik el.

Az indulást kedvezményes díjakkal és saját márkás készülékekkel pörgetné fel a Digi, amire szüksége is lehet, hiszen három nagy és ismert szolgáltatóval kell versenyeznie, tőlük kell majd ügyfeleket átcsábítani.

Fontos, hogy ezek az ajánlatok csak a cég vezetékes vagy műholdas szolgáltatására már most is előfizető ügyfeleknek szólnak. Nekik havidíj nulla forint, az adatforgalom korlátlan, a hálózaton belüli hívás és sms 0 forintba kerül, és csak a más szolgáltatónál végződő hívásokért és üzenetekért kell fizetni. 

Azt már korábban hallottuk távközlési berkekből, hogy a Digi nagyon modern hálózatot épít az Ericssonnal, és ezt most alátámasztották azzal, hogy a hálózat csak a 4G és a 2G távközlési szabványt ismeri, a 3G-t nem. A 2G-re amiatt van szükség, hogy a hangszolgáltatás esetében minden létező készülékkel kompatibilis legyen a Digi hálózata, a 4G pedig a mobilnetezéshez szükséges. Az, hogy kihagyták a 3G-t, jóval olcsóbbá, egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a Digi hálózatát.

Persze hangszolgáltatásban sem kell az ősrégi 2G/GSM szabványnál maradni. A Digi nemcsak a 4G-alapú VoLTE telefonálást támogatja, amely nagyszerű hangminőséget biztosít, hanem a más szolgáltatónál még nem látott VoWIFI nevű, wifi alapú hangátvitelt is, amely ott használható, ahol az ügyfél wifin tud kapcsolódni az internetre.

A szolgáltató is elismeri a weboldalán, hogy a VoWIFI-re a hiányos lefedettség miatt van szüksége, hogy alacsony térerőnél is lehessen telefonhívást indítani és sms-eket küldeni vagy fogadni. Ilyen esetben az üzenet- és hívásforgalom titkosított csatornán jut el a Digi hálózatára, így a szolgáltató szerint nincs mód a lehallgatásra.

A mobilnetes szolgáltatás maximális letöltési sebessége 22,1 megabit per másodperc, a feltöltés 7,5 megabites, de garanciát nem vállalnak rá, hogy ez valóban teljesül. Ezek a sebességek csak addig élnek, amíg az ügyfél el nem éri az 50 gigabájtos adatforgalmi limitet, ezt követően a sebességet mindkét irányban 256 kbps-re korlátozzák.

Rovatok