Index Vakbarát Hírportál

Együtt tanít kvantum-számítástechnikát a Microsoft és a Google

2019. május 27., hétfő 10:54

Azt már régóta halljuk, hogy a jövő a kvantumszámítógépeké, egészen egyszerűen azért, mert nagyon komplex és összetett feladatokat is villámgyorsan meg lehet vele oldani. Sőt, már láttunk  egy ígéretes kezdeményezést is, de egyelőre még várat magára az első prototípus, ami majd alapjaiban változtatja meg az egész világot. Ennek ellenére azt kell mondanunk, hogy a jövő egyértelműen a kvantumszámítógépeké, olyannyira, hogy erről senki sem akar lemaradni

Attól még, hogy tulajdonképpen nincs is ilyen számítógép, elég pontos elképzelések vannak arra vonatkozóan, hogy milyen lesz az élet, ha majd lesz. Olyannyira, hogy a Microsoft és a Google, vagyis egészen pontosan az Alphabet X együtt oktat kvantum-számítástechnikát. 

Az online kurzus a Microsoft Q programnyelvébe ad betekintést, és a legegyszerűbb algoritmusoktól haladva a bonyolultabbak felé ki lehet próbálni, milyen is lesz a programozás, ha itt lesznek a kvantumszámítógépek, ezzel együtt pedig az új munkalehetőségek, amik pontosan erre épülnek. A kurzus első három leckéje ingyenes, ez talán elég is ahhoz, hogy kiderüljön, ki az, akit mélyebben érdekel a téma, akár annyira is, hogy aztán ledarálja az egészet, hogy akár az elsők között lehessen, akik konyít valamit a kvantumszámítógépek használatához és programozásához. 

Rovatok