Index Vakbarát Hírportál

Sajnálja a Huawei, hogy a szabványosítók a saját elveiket rúgják fel

2019. május 27., hétfő 13:16

Hétvégén kiderült, hogy pár jelentős szabványügyi testület is korlátozná a Huawei-jel közös munkát, és ennek eredményeként a kínai távközlési óriásnak kisebb beleszólási lehetősége lenne többek közt a wifi, a félvezető csipek és az sd-memóriakártyák technológiai fejlődésébe. Erre reagálva a Huawei hétfőn elmondta, hogy csalódott a döntésekben, ám annak nem lesz hatása a mindennapi működésére, és egyébként is, a szabványügyi szervezetek többségénél zavartalanul folytatják a munkát

Több mint 400 szabványügyi szervezetnek, iparági szövetségnek és nyílt forráskódú társaságnak vagyunk a tagjai, ezekben négyszáznál több kulcspozíciót töltünk be, és az elmúlt években több mint hatvanezer javaslatot nyújtottunk be.

- írta a Huawei.

A vállalat közölte, hogy egyik szervezet szabályait sem sértette meg, és kritizálta a felfüggesztésével kapcsolatos döntéseket, mondván, hogy azokat jogi alap nélkül hozták meg. 

„Az esetek többségében a szabványügyi szervezetek, iparági szövetségek és nyílt forráskódú társaságok szorosan tartják magukat az átláthatóság-, nyitottság-, tisztesség- és diszkriminációmentesség elveihez.”

Tetteik ellentétben állnak a saját maguk által megfogalmazott elvekkel, így nemzetközi szervezetként aláássák szavahihetőségüket.

- írták a felfüggesztés mellett döntő szervezetekről, hozzátéve, hogy  az ilyen döntések vezetnek majd a széttöredezett információs és kommunikációs szabványokhoz, ezáltal pedig a dráguláshoz. Elvégre a nyílt, globálisan egységes szabványoknak köszönhető, hogy mindenki a lehető legfejlettebb és magas minőségű termékeket tudja legyártani és piacra dobni. A Huawei hisz abban, hogy ezek a korlátozó lépések nem képviselik az iparág véleményét.

Rovatok