Index Vakbarát Hírportál

Az e-cigaretta sem teljesen biztonságos

2019. május 28., kedd 14:46

Egy új kutatás szerint nem nyugodhat meg az, aki az e-cigarettára szokik át, mert az is károsíthatja a szívét -  számolt be az MTI a Stanford Egyetem szív- és érrendszeri intézetének kutatóinak eredményéről.

Azt már a legtöbben tudják, hogy a dohányzás nemcsak tüdőrákot okoz, hanem a szívrohamok egyik fő oka is. De arról még keveset tudni, hogy milyen kockázatokkal járhat az e-cigaretta a szív- és érrendszerre. A belélegzett gőzben lévő vegyi anyagok kockázatot jelenthetnek, amelynek felmérését fontosnak tartják a szakemberek azért is, mert a kutatók szerint egyre több tinédzser szokik rá az elektromos cigarettára, igaz arról nem írnak a közleményben, hogy a hagyományos cigaretta helyet választják-e tudatosan inkább az e-cigarettát.

Az Amerikai Kardiológusok Társaságának folyóiratában bemutatott tanulmányukban a stanfordi kutatók petri-csészében növesztettek  olyan sejteket, amik az egészséges emberi erek falán is megtalálhatóak. Ezeket hat különféle e-cigaretta-ízesítést vizsgáltak, hogy azt is megtudják, hogy a nikotin mellett az ízesítőknek van-e bármilyen hatása. A sejteket olyan vérbe helyezték, amit az emberektől e-cigaretta elszívása után vettek, így jutnak el a gőzben lévő vegyi anyagok a szív- és érrendszerbe. Majd összehasonlították a sejtek működését és állapotát a nem dohányzóktól vett vérével és a hagyományos cigarettát szívók vérével.

A gőz és néhány ízesítés még nikotin jelenléte nélkül is rendellenessé változtatta az erek működését, ami növelheti a szívbetegségek kockázatát - írták a kutatók tanulmányukban.

A fahéj és a menta lett a két legveszélyesebb ízeítés, de összességében is elmondható, hogy a sejtekben károsodást és gyulladást okoztak a vegyi anyagok, kevésbé voltak képesek új ér formálására vagy sebek begyógyítására.

Még nincs minden veszve

Az ilyen kisebb laboratóriumi vizsgálatok nem tudják igazolni, hogy károsítja-e az egészséget az e-cigaretta, további kutatásokra van szükség - bírálta az eredményt Jane Freedman, a Massachusettsi Egyetem kutatója, aki nem vett rész a tanulmányban.

A stanfordi kutatócsoport folytatja is a vizsgálatokat. A kutatók úgynevezett iPS-sejtekkel, vagyis indukált pluripotens őssejtek dolgoznak, melyek képesek más típusú sejtekké alakulni. Következő kísérletükben a szív- és az agy sejtjeit fogják vizsgálni.

Az amerikai közegészségügyi szakembereket aggasztja, hogy robbanásszerűen megnőtt az e-cigarettát szívó fiatalok száma. Joseph Wu, a stanfordi intézet igazgatója szerint nem csak a fiatalok miatt végzik kutatásaikat. 

Szerinte aggasztó lehet azon a szívbetegek sorsa is, akik azt gondolhatják, hogy a dohányról az e-cigarettára való áttérés elég védettséget nyújt.

"Ez egy figyelmeztetés, hogy az emberek ne legyenek nyugodtak és ne gondolják, hogy az e-cigaretta teljesen biztonságos" - tette hozzá, vagyis még mindig az a legrosszabb a szervezetnek ha sokat dohányzunk, a legjobb pedig ha teljesen leszokunk róla. 

Rovatok