Index Vakbarát Hírportál

A túl sok alvás rosszabb, mint a túl kevés

2019. május 29., szerda 13:57

A kognitív teljesítményét negatívan befolyásolja a hét óránál kevesebb, de a kilenc óránál több alvás is - állítják a University College London (UCL) kutatói. Hatással van a vizuális memóriára, és negatívan befolyásolja a reakcióidőt is. 

Majdnem 400 ezer résztvevő  UK Biobank adatbankban szereplő adatait, valamint az Alzheimer-kórt vizsgáló IGAP (International Genomics of Alzheimer's Disease Project, IGAP) nemzetközi projekt információit elemezték a kutatók. Összefüggést kerestek az alvás és a kognitív funkciók, valamint a demencia között.

Az eredmények szerint azok, akik napi hét óránál kevesebbet aludtak, át nem aludt óránként öt százalékkal több hibát ejtenek a vizuális memóriát vizsgáló teszteken. Akik naponta több mint kilenc órát aludtak, még többet hibáznak (9 százalék többletóránként). A reakcióidejük átlagosan egy százalékkal volt lassabb minden plusz óra alvással.

Ezek alapján egy egészséges felnőttnek 7-9 órát kell aludnia - mondta el Victoria Garfield, a UCL munkatársa, a tanulmány vezető szerzője, azaz ha ezt tudja valaki tartani, akkor az pozitív előnyökkel járhat a kognitív egészségére is. 

Korábban úgy hitték, hogy közvetlen kapcsolat van az alvási problémák és az elbutulás kockázatának emelkedése között, azonban  ez az új tanulmány alig talált bizonyítékot, hogy az alvás időtartama ezzel összefüggene, így tovább kell vizsgálni a kérdést. 

(MTI)

Rovatok