Index Vakbarát Hírportál

Bíróságon támadja meg a Huawei az amerikai szankciókat

2019. május 29., szerda 08:35

Bírósághoz fordult a Huawei, hogy gyorsított eljárással tegyék semmissé Donald Trump rendeletét, mellyel a kínai telekommunikációs cég tiltólistára került - írja az MTI. 

A CCTV kínai állami televízió szerdán közzétette Szung Liu-ping, a Huawei vezető jogászának egy nappal korábban kiadott közleményét, amely szerint: a rendelet közvetlen módon ítélte bűnösnek a Huaweit, és a cég ellen nagy mértékű korlátozó intézkedéseket vezetett be azzal a nyilvánvaló céllal, hogy a Huaweit elüldözze az amerikai piacról. 

A cég álláspontja szerint jogalkotással helyettesíteni a megfelelő bírósági eljárást zsarnoki intézkedés, amit az amerikai alkotmány egyértelműen tilt.

A kérelmet a vállalat az Egyesült Államokban kedd este, kínai idő szerint szerda reggel nyújtotta be egy márciusban kezdeményezett kereset meggyorsítására, amelyet egy texasi bíróságon indított, ott ahol a Huawei amerikai központja található.

A Reuters értesülései szerint a cég arra hivatkozik, hogy az amerikai kormányzat intézkedései alkotmányellenesek, a céljuk pedig az, hogy az ügyben a tiltóintézkedés 90 napos felfüggesztésének lejárta előtt döntés szülessen. 

Az amerikai kereskedelmi minisztérium még május közepén tette tiltólistára a Huawei-cégcsoportot, a rendeletben nemzetbiztonsági okokra hivatkoztak. Ez a lépés azt jelentette, hogy olyan nagyvállalatoknak kellett felfüggeszteni az üzleti tevékenységet a kínai céggel, mint a Google, vagy a Microsoft, de számos beszállítójuknak, alkatrészgyártójuknak is meg kellett szüntetnie a kapcsolatot a céggel a jogszabály miatt. 

Az ügyben korábban megszólalt a Huawei alapítója is. Ren Zhengfei akkor még arról beszélt, hogy a korlátozások nem lesznek hatással a cég jövőjére, szerinte maholnap senki sem lesz képes felvenni a versenyt a Huaweijel az 5G-s technológiák fejlesztése és a szükséges hálózatok kiépítése terén. A témában további cikkeink itt érhetőek el. Richard Yu, a Huawei mobiltelefon üzletágának vezetője pedig azt nyilatkozta, hogy a Huawei saját fejlesztésű operációs rendszere már idén ősszel piacra kerülhet. 

Rovatok