Index Vakbarát Hírportál

Élményfalut építenének a Grand Canyon mellé, a környezetvédők kiakadtak

2019. május 29., szerda 11:59

Egy amerikai aktivista a Twitteren hívja fel a figyelmet a Ten X nevű beruházására, ami káros hatással lehet a Grand Canyon ökoszisztémájára. A jack nevű felhasználó egy tweetláncban kéri az emberek segítségét, hogy támogassák a nemzeti park védelmét, és írjanak a közeli város, Tusayan vezetésének, hogy utasítsák el a projektet.

if any of my tweets ever go viral I hope it’s this one

the GRAND CANYON is facing a big problem right now. there’s no national news coverage about this and some very rich people want to keep it that way pic.twitter.com/9oPaNuqKtW

— jack (@trippypapa) May 27, 2019

A tweet két nap alatt 147 ezer megosztást kapott. Jack szerint egy olasz beruházási vállalat, a Stilo kétezer házat, egy élményfürdőt és egy konferenciaközpont akar építeni pár kilométernyire a nemzeti parktól. Ez komoly lég- és fényszennyezési kockázattal járhat a Grand Canyon területén,

de a nagyobb probléma a vízellátás megoldása lenne.

Az egyetlen vízforrás a talajvíz lenne, amit a föld alatti víztározóból pumpálnának fel, ami viszont megzavarná a kanyon ökológiai szempontból nélkülözhetetlen forrásait, csermelyeit. A helyi őslakos havasupai törzs számára kizárólag ezek a források szolgáltatják az ivó- és öntözővizet.

2015-ben aktivisták már egyszer keresztbe tettek a Stilónak, mikor megakadályozták, hogy utat építsenek a Kaibab Nemzeti Erdőn keresztül, ami a beruházás első lépése lett volna. Az amerikai Erdészeti Szolgálat akkor visszautasította a projektet.

Az alig 600 lakosú Tusayan most igyekszik felmelegíteni a projektet, mert reményeik szerint a beruházás további befektetéseket vonzana a közelükbe. A város egy feltehetőleg külföldi kézben lévő, korábban iszapszén hordására használt vezetéket akar vízvezetékké alakítani, hogy a közeli víztározó helyett 270 mérföld távolságból szerezhessenek vizet – mondta a Common Dreamsnek Alycin Gitlin, aki a Sierra Club Grand Canyon Védelmi Kampányának a természetvédelmi koordinátora.

A városban szerdán tartanak önkormányzati ülést, amiben egyelőre tizenhét szolgálati lakás felépítését vitatják meg, amik a későbbi építkezésen dolgozóknak készülnének. Ha ezt megszavaznák, az megkönnyíthetné a későbbi beruházások megkezdését.

Rovatok