Index Vakbarát Hírportál

Csütörtökön tárgyal az Akadémia a szétverésüket akaró minisztériummal

2019. május 29., szerda 18:27 | aznap frissítve

Csütörtök délután tárgyal várhatóan a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetése az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM), közölte szerdán az Akadémia.

Mint írják, hétfő délután kapták meg a kutatóhálózatának leválasztását célzó jogszabálytervezet normaszövegét az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. 

Kormányzati erőpolitika

Az Indexen kiszivárgott törvénymódosítás-csomaggal a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) augusztustól teljesen átalakítaná a magyar tudomány legfontosabb intézményrendszerét, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózatát. A javaslat, amelyet hamarosan a parlament elé kívánnak vinni elutasítja az összes kompromisszumot, ami az elmúlt hónapokban körvonalazódott az MTA és az ITM között. Miután az MTA nemet mondott a minisztériumnak, Palkovics a nyílt erőpolitikát választotta, és az akadémiai közgyűlés akaratát semmibe véve egy olyan tervet nyújtott be, mellyel önkényesen elvenné az Akadémiától a 15 kutatóközpontot és kutatóintézetet. Amellett, hogy az ITM elutasítja azokat az elemeket, amelyek idáig a kutatás autonómiájának valamiféle részleges garanciáját nyújtották volna, törvénnyel kötelezné az MTA-t arra, hogy mondjon le saját vagyonáról, és azt adja át ingyenes és teljes használatba.

Az MTA elnöke kedden levélben tájékoztatta az ITM miniszterét arról, hogy

a normaszöveg-tervezetben foglaltak tartalmát ebben a formában nem fogadja el, és jelezte, hogy az Akadémia működését alapvetően befolyásoló törvénymódosítás során az Akadémia élni kíván törvény által biztosított véleményezési jogával, megfelelő és észszerű határidőt igényelve észrevételei megtételére.

Erre válaszul az ITM jelezte, hogy kész az egyeztetésre, így ez – az Akadémia közlése szerint – várhatóan csütörtök délután lesz.

Elutasítják a terveket, tüntetés lesz

Eközben az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa, vagyis a kutatóintézeteket irányító vezetők is állást foglaltak a törvénytervezetről. Az állásfoglalást a testület ellenszavazat nélkül fogadta el, és kimondták, hogy „a tervezett törvénymódosítások nyilvánvalóan sértik az Alaptörvény XIII. cikkében foglalt tulajdonhoz való jogot, mert kártalanítás és szerződés nélkül határozatlan időre vagyonának ingyenes használatba adására kötelezi az MTA-t mint magánjogi jogalanyt”.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap tüntetést tart az Akadémia mellett.

Rovatok