Index Vakbarát Hírportál

Egy teljes tudósnemzedék elvesztésétől tartanak az MTA-nál

2019. május 30., csütörtök 14:30

A Lendület kutatási kiválósági program tudományos csoportvezetői is tiltakoznak a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium törvénymódosítási beadványa ellen, ami gyakorlatilag bedarálná a Magyar Tudományos Akadémiát és annak kutatóintézet-hálózatát. 

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyílt levelükben azt írják, hogy a törvénytervezet "átgondolatlan, szakmai indokokkal nem alátámasztható és ezért jelen formájában rendkívül káros".  A leginkább kifogásolt elemek a levél szerint, hogy a tervezet

Ahogy megírtuk kedden reggel kiszivárgott az a törvénymódosítás-csomag, mellyel a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium  (ITM) augusztustól teljesen átalakítaná a magyar tudomány legfontosabb intézményrendszerét, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózatát. A javaslat, ami hamarosan a parlament elé kerülhet, elutasítja az összes kompromisszumot, ami az elmúlt hónapokban körvonalazódott az MTA és az ITM között. Önkényesen elvenné az Akadémiától a 15 kutatóközpontot és kutatóintézetet.

Amellett, hogy az ITM elutasítja azokat az elemeket, amelyek idáig a kutatás autonómiájának valamiféle részleges garanciáját nyújtották volna, törvénnyel kötelezné az MTA-t arra, hogy mondjon le saját vagyonáról, és azt adja át ingyenes és teljes használatba. Az Akadémia vezetése már tiltakozott a tervezet ellen, azt szeretnék, hogy kormány tartsa magát ahhoz, amiről a tárgyalásokon megállapodtak a minisztérium képviselőivel. 

Rovatok