Index Vakbarát Hírportál

A titkosított üzenetekhez is hozzáférést kérne az angol titkosszolgálat

2019. május 30., csütörtök 13:31

47 cég, köztük az Apple, a Google, a Microsoft és a WhatsApp is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben elutasítják a GCHQ (Government Communications Headquarter), az Egyesült Királyság egyik titkosszolgálatának kiszivárgott ötletét, amelyben felmerül, hogy a titkosszolgálat minden titkosított üzenetbe belenézhetne. 

 

A nagyobb üzenetküldő alkalmazások lehetővé teszik, hogy a felhasználók közötti üzenetváltás titkosított legyen, azaz csak a feladó és csak a címzett lássa. Ebbe szállna be a titkosszolgálat, legalábbis egy hivatalos tanulmányban azt írták, hogy célszerű lenne elérni, ha ezeket a beszélgetéseket a titkosszolgálat is megkapná, mint a beszélgetés harmadik, titkos résztvevője. A tanulmány nem tért ki konkrétan arra, hogy mikor szeretnének lépéseket tenni, hogy a jogalkotók előkészítsenek olyan törvényeket, amik ezt a megfigyelést lehetővé tennék, de a nagyobb techvállalatok már jelezték, hogy nem tartják jó ötletnek. 

A nyílt levél szerint egy ilyen lépés teljesen aláásná a bizalmat, a felhasználók adatai nem lennének biztonságban, az egész titkosítási folyamatot meg kellene változtatni, ráadásul félrevezetnék a felhasználókat, hogy ki és hol láthatja a beszélgetésüket. Szerintük egy hasonló titkosszolgálati hallgatózás ráadásul az alapvető emberi jogokat is sárba tiporná. 

Ian Levy, a tanulmány írója nem állítja, hogy eszük ágában sem volt ezt meglépni, de nyilatkozata szerint felesleges az aggodalom, az ötletet vitaindítónak szánták, és szeretnék ha  olyan megoldást dolgozhatnának ki, ami minden érintett számára megnyugtató lenne. 

Rovatok