Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság is megszólalt a Magyar Tudományos Akadémia ügyében

2019. május 31., péntek 15:37

A HVG kikérte az Európai Bizottság álláspontját a Magyar Tudományos Akadémia kormányzati átalakításáról. Ahogy azt megírtuk, az előzetes egyeztetések ellenére, egy kiszivárgott törvénytervezet szerint a kutatóintézetek átadása mellett arra is köteleznék az MTA-t, hogy a vagyonát is adja át ingyenes használatba. 

Az újság a kialakult helyzetről kérdezte az Európai Bizottságot, akik válaszukban határozottan kiálltak "kutatási szabadság és az intézmények autonómiája mellett, mind a finanszírozás, mind az önkormányzás tekintetében" - és kijelentették, hogy figyelemmel követik az eseményeket. A kormányt pedig arra ösztönzik, hogy "tartózkodjon mindenféle olyan döntéstől, ami szűkíti a tudományos és akadémiai szabadságot az országban"- írják válaszukban.  

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap délutánra demonstrációt szervez. A felhívásban azt írják, hogy továbbra is kitartanak amellett, hogy az akadémiai kutatóhálózat a legjobb helyen az Akadémia irányítása és felügyelete alatt van. "Az MTA kutatóhálózatának elrablása jóvátehetetlen károkat okoz a magyar tudománynak és a nemzetgazdaságnak. A rombolás eredményeként legjobb kutatóink elvándorolnak, az elnyert pályázati források elvesznek, a magyar tudományosság fejlődése hosszú évtizedekre megtorpan" - írják a felhívásban.

Rovatok