Index Vakbarát Hírportál

Szerelmet ígérő csalókat buktat le a mesterséges intelligencia

2019. május 31., péntek 15:21

A randialkalmazások közkedvelt helyei a csalóknak. Nem azokra gondolunk, akik csalnak a fotójukkal vagy magasabbnak hazudják magukat, még csak nem is azokra, akik egyszerre sok vasat tartanak a tűzben, hanem azokra, akik szimpátiát ébresztenek a másik félben, kicsit udvarolnak neki, majd lehúzzák pénzzel. Ellenük küzd egy új, mesterséges intelligenciára épülő rendszer, méghozzá egész jó eredménnyel.

A brit, amerikai és ausztrál kutatók által közösen fejlesztett mesterséges intelligencia 15 ezernyi, valójában társkereső szándékkal regisztrált felhasználó üzenetváltásait elemezte, hogy könnyeben megtalálja azokat, amik ettől határozottan eltérnek. A kort, nemet, etnikumot is vizsgálták, hogy megtanulja az algoritmus, hogyan beszélgetnek egymással az emberek, hiszen nyilván máshogy udvarol egymásnak két húszas éveiben járó fiatal, mint egy ötvenes éveiben járó pár.

Az algoritmus 93 százalékos biztonsággal szűrte ki ezek után a kamulovagokat.

A BBC adatai szerint az angolok évente 50 millió fontot vesztenek csalások miatt, 63 százalékuk nő. A mesterséges intelligencia adatai szerint a kamuprofilok többségét az ötvenes éveikben járó férfiak készítik. Azt figyelték meg, hogy a kamuprofilokról többször küldenek mindenféle képeket, és a nyelvezetük inkább érzelmes, leggyakoribb szavaik között ott van a "törődő", "szenvedélyes" és "szerető".  

Azt várják, hogy a rendszer így nagyon gyorsan ki tudja majd szűrni a csalókat, lehetőleg már az előtt, hogy pénzt tudott volna kicsalni az áldozataitól, de remélik, hogy így sokkal gyorsabban fel tudják venni a kapcsolatot azokkal is, akik bedőltek, és fizettek a sosem látott kedvesüknek. A kutatók szerint ezeket a csalásokat azért volt nehéz eddig feltérképezni, mert nem automatizmusok működtetik, és az áldozatok is sokszor szégyellték bevallani, hogy átverték őket. 

Rovatok