Index Vakbarát Hírportál

Sportban első a Garmin Fenix 5 Plus

2019. június 2., vasárnap 07:59

Idén sem jött össze a felkészülés az Ultrabalatonra, megesik az emberrel az ilyesmi, pedig jól jött volna a Garmintól kölcsönkapott Fenix 5 Plus digitális karóra tesztjéhez. Ebben az eszközben majdnem minden benne van, amit egy profi sportoló a napi több órás edzéseihez igényelhet. Olyan szempontból viszont hasznosak volt a sportmentes hetek, hogy kiderült, heti többszöri testmozgás nélkül nem alakul ki az elköteleződéshez szükséges kémia a Fenix 5-tel. De azért így is találtam benne jó néhány irigylésre méltó megoldást.

Ez az óra úgy bírja a sportot, mint a viselője.

A Fenix 5 Plust maximálisan az ellenállóságra hegyezték ki, egyesek azt mondanák rá, hogy férfias, nekem inkább kényelmetlenül otromba volt a hétköznapokon, és állandóan azt kellett figyelni, hogy a másfél centis vastagságával ne ütközzön bele semmibe. A méretes és erős váza valószínűleg előbb lebontana egy gipszkarton falat, mintsem hogy az óratest megsérülne tőle.

Az üvegére azért vigyázni kell, ha nem a pár tízezer forinttal drágább zafírüveges verziót választjuk, mert a sima üveges változat jobban tud karcolódni. Az óraszíj könnyen lecserélhető, a sportos műanyagon kívül vannak elegánsabb fém- és bőrszíjak is a kínálatban, ha valaki hétköznapi használatra vetemedne. Az eső pedig meg sem kottyan neki, 100 méteres vízmélységet is bírnia kell.

200 ezer forint fölötti árával luxuskategóriásnak gondolhatnánk, de senki sem megy bukócsöves RALIAUTÓVAL üzleti tárgyalásra.

A Fenix 5 Plus rendszerét öt gombbal tudjuk irányítani. Jobb oldalon vannak a menüpontokba való belépéshez és kilépéshez szükséges gombok, bal oldalt pedig a pontok közt előre-hátra léptető két gomb, és még egy harmadik, amivel a kijelző háttérvilágítását tudjuk bekapcsolni.

A menürendszerről nekem a megboldogult, még Symbiant futtató ősrégi Nokiák jutottak eszembe, azoknak volt hasonlóan összetett menürendszerük, csak több gombbal tudtunk benne navigálni. A Garmin Fenix 5 Plus sem érintőkijelzős, és nem ehhez mérték a tudását, összetettségét.

Nehéz elképzelni, hogy a futó egyszer csak megéhezik, erre előkotorja az órán atérképet, azon belül a körülötte lévő érdekes helyek keresőjét, és egynyolcad körszeletenként végignézni, hogy van-e valami bolt abban az irányban. Végül jó sok gombnyomással megtudja, hogy az OTP-fiókon, a patikán és a papír-írószeren kívül van egy pékség is a közelben. De hogy nyitva van-e, az kérdéses. Ennél még a legolcsóbb mobilok is sokkal többet tudnak, jobban megoldják a feladatot.

Tartós használat esetén érdemes személyre szabni a menüt, kiválasztani a legfontosabb menüpontokat, előre lementeni a boltok koordinátáit, hogy ne esteledjen ránk, amíg az órával bíbelődünk.

Sok mozgás, hosszú élet

Pár olyan dolog azért van a Fenix 5-ben, aminek mezei halandók is örülnének az okosórákon. Az első a 240×240 pixeles kerek kijelző olvashatósága. Nappal nem kell hozzá háttérvilágítás, bármikor látjuk rajta az időt és a többi tartalmat, akárcsak a régi karórákon. Ennek az eredménye a Fenix 5 Plus másik legjobb tulajdonsága:

egy hetet simán kibír aksiról.

Persze csak abban az esetben, ha egy hétig punnyadunk, és nem kapcsolunk be rajta navigációt. De még gps-re épülő szabadtéri mozgással is belefér 15+ óra működés, szóval heti pár edzéssel még mindig elég hétvégenként töltőre dugni az órát. Ez minden elektronikus eszköz Szent Grálja, ügyes húzás a Garmintól.

A harmadik vonzó tulajdonsága is kapcsolódik a fentiekhez, ez pedig az óra önálló működése: mivel van benne gps, úgy lehet elmenni futni vagy biciklizni, hogy nem muszáj telefont vinni magunkkal. A gps jobb, mint amire számítottunk, szabad ég alatt villámgyorsan megtalálja a helyzetünket. Az óra belső tárhelyére pedig zenéket tudunk felmásolni, párosíthatjuk fejhallgatóval, így garantáltan nem unatkozunk edzések közben. Nem feltétlenül kell mp3-akat felpakolni számítógépről, mert többek közt a Spotify és a Deezer is támogatott.

Részben ennél a műveletnél mutatkozott meg, hogy miért indokolt a karóra magas ára. A Spotify használatához le kell tölteni egy kiegészítő Spotify-appot az órára a mobilunkon futó Garmin Connect IQ alkalmazás segítségével. Ez gyorsan végbemegy, és ha megvan, az órán elkezdhetjük letölteni a meglévő lejátszási listáink egyikét – közvetlenül az internetről, az órába épített wifi-kapcsolaton át. Az egész folyamat gördülékenyen és megbízhatóan működött, sokkal jobban, mint amit sok más óránál tapasztaltam.

Az óra hardvere erős, és a kiforrott ökoszisztéma is sokat ér, amelyben benne vannak a remek mobilos alkalmazások az edzések és szenzoradatok nyomon követéséhez, egy külön webshop az órás appok telepítéséhez, és a rengeteg app, amit az órán futtathatunk. A Fenix 5 Plust pénztárcaként, vagyis inkább érintéses bankkártya helyett is tudjuk használni a rajta elérhető Gamin Pay alrendszernek hála. Ez viszont nem eszik meg bármilyen bankkártyát, a Revolut mobilos appjában érdemes regisztrálni egy virtuális kártyát, és azt összekötni az órával.

Társ az edzésben

A Fenix 5 Plus sportfunkciói igen kiterjedtek, a saját pulzusmérő algoritmusuk folyamatosan dolgozik, és ennél pontosabb méréseket legfeljebb órához kapcsolt mellkaspánttal érhetünk el. Fittségünkről a VO2 max érték árulkodik, edzés közben is tudjuk ellenőrizni, hogyan teljesítünk a korábbiakhoz képest, és az óra javaslatot tesz a pihenőidőre, hogy mikor kezdhetünk újra edzeni, nehogy túlterheljük magunkat.

Ezt lehetne cizellálni még, hogy a triatlontól az úszáson át az egyszerű kirándulásig mindent követni tud a Fenix 5 Plus, de nem volt idő minden ilyet részletekbe menően kipróbálni. (Ebben az esőben?!) A lépéseket számolja, ez a dolgos hétköznapokon elegendő volt, de azt még elviseltem volna, ha óránként rám szól az óra, hogy ideje lenne lépkedni picit, különben nem jön össze a célként kitűzött lépésszám. Alváshoz viszont nem javasolnám ekkora mérettel, csak azoknak, akik teljesen mozdulatlanul és/vagy egyedül fekszenek az ágyban, mert ha ezzel eltalálunk valakit alvás közben, az biztosan nagyon morcos lesz, talán még vissza is ütne.

A Garmin mindent beletett ebbe az órába, ami a sporthoz kell, és ebben remek munkát végzett. Ha minden évben sikeresen felkészülnék az Ultrabalatonra, és még sok más versenyre, eszembe se jutna megkérdőjelezni az árát, mert a testmozgással kapcsolatos funkciói arányosak vele.

Rovatok