Index Vakbarát Hírportál

Duplájára növelik az antidepresszánsok az időskori csípőtörés kockázatát

2019. június 3., hétfő 14:20

Egy friss ausztrál kutatás szerint idős korban több mint kétszeresére növelheti az esések, ezen keresztül pedig a csípőtörések kockázatát az, ha valaki antidepresszánsokat vagy opioidtartalmú gyógyszereket szed – írja az MTI.

 A Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) által kiadott tanulmány szerint 2018-ban több mint 28 ezer, 50 év fölötti ausztrál került kórházba csípőtöréssel, akiknek öt százaléka életét is vesztette, tíz százalékukat pedig idősotthonba küldték a baleset miatt.

Az antidepresszánsok, az opioidok, az epilepszia és a szorongás elleni gyógyszerek és az antipiszichotikumok mind növelik a csípőtörés kockázatát. Ha valaki ezek közül többet is szed, azzal akár ötszörösére is nőhet a baleset veszélye.

– mondta a kutatás egyik vezetője, hozzátéve azt is, hogy összességében minden tizenhetedik 80 év feletti, legalább egy évig kezelt páciensre jut egy extra csípőtörés.

Az elesés kockázatát a kevesebb gyógyszerezés, a testedzés és a gyógyszereket kiváltó más kezelések, például a foglalkozásterápia is csökkentheti a kutatók szerint. Az ausztrálok egyébként a világ élvonalában járnak az antidepresszánsok használata terén, a felnőtt lakosság durván tíz százaléka szed naponta antidepresszáns gyógyszert.

Rovatok