Index Vakbarát Hírportál

Ezeréves érseki szarkofágot nyitottak fel Németországban

2019. június 4., kedd 18:00

Felnyitottak egy ezeréves szarkofágot a németországi Mainz legrégebbi templomában, hogy végre kiderüljön, valóban az 1021-ben elhunyt Erkanbald érsek földi maradványait rejti-e a 2017-ben felfedezett koporsó.

Az MTI információi szerint a kőkoporsó hétmázsás fedelét kedden nyitották fel, hogy egy 14 fős (régészekból, antropológusokból, fémrestaurátorokból és textilelemzőkből álló) csapat munkájával minél előbb megoldódhasson a rejtély.

A koporsóban talált ruhamaradványok és a koporsó fekvése alapján már biztos, hogy egyházi személy sírjáról van szó:

A kutatócsoport vezetője, Guido Faccani elmondta: a koporsóból szövetfoszlányok és egy pár szövetcipő maradványai is elő kerültek, a halottat pedig a temetésekor égetett mésszel fedhették be, hogy felgyorsítsák a holttest bomlását.

Ha beigazolódik a feltevés, hogy Erkanbald érseket rejti a szarkofág, meglesz a bizonyíték arra, hogy a Johanniskirche, a 910-ben felszentelt Szent János-templom volt a város első, eredeti székesegyháza, nem pedig a jelenlegi dóm, a később épült Szent Márton-katedrális, amely 1036 óta püspöki székhely.

Az elkövetkező napokban további fémmaradványok után kutatnak, a koporsóban talált szövet- és csontmaradványokon pedig DNS-vizsgálatot és kormeghatározást végeznek. A vizsgálatok befejezése után a koporsót visszazárják, hogy az elhunyt – bárki is legyen az – békésen nyugodhasson tovább.

Rovatok